Smoothie

Čo to je Smoothie?

Otvor chladničku vysyp z nej všetko ovocie, zeleninu, jogurty, kefíry, mlieko. Potom si vyrob pre seba chutnú kombináciu, ošúp, vykroj a nahádž do mixéra. Rozmixuj a ochutnávaj.

Smoothie kontra odšťavovanie

Smoothie nie je džúš, ani odšťavená šťava. Tá sa vyrába lisovaním alebo odstreďovaním ovocia. Hlavnou výhodou, Smoothie, že si zachováva vlákninu a všetky prírodné zložky, ktoré odšťavovač nemilosrdne vyhodí do kanálu. Pritom často práve pod šupkou býva najviac vitamínov a antioxidantov. Tým, že Smoothie sa mixuje celé, tak neskutočne zasýti. Naopak v odšťavenom džúse sa nachádza obrovské množstvo cukru, zvyčajne fruktózy, ktorá môže pôsobiť ako neskutočná kalorická bomba a neprimerane zaťažovať organizmus. predstavte si napríklad, že odšťavíte kilo jabĺk a vypijete to. To, čo by ste ťažko zjedli zhlcete raz, dva a prebytok fruktózy, to naozaj na schudneme.sk nepotrebujeme.

Smoothie kontra koktejl

Na rozdiel od koktailov, kde hlavná zložka zvykne byť mlieko alebo jogurt v Smoothie je to ovocie a zelenina. Je to vitamínová bomba. A ak viete dobre pracovať s kalorickou kalkulačkou, môže to byť aj skvelá alternatíva na nízkokalorické a veľmi chutné večere.

Čo je Smoothie maker?

Jednoducho povedané je to vlastne mierne upravený mixér. Zvykne mixovať priamo v pitných uzatváracích nádobách, zvyčajne hore dnom, aby zabezpečil plynulé rozsekanie ovocia a zeleniny. Čepelky majú mierne upravené uhly, aby odhadzovali rozsekanú hmotu. V každom obchode ich nájdete nespočetné množstvo, doporučujem však nenakupovať v teleshoppingoch, ale kvalitný, výkonnejší a značkový stroj.

Ovocné Smoothies

Aké ovocie použiť, závisí nielen od sezóny, ale aj od výkonnosti motora elektrického mixéra či pasírovača vo vašej kuchyni. K najideálnejším druhom ovocia patrí banán, ktorý často tvorí základ nápoja (okrem vápnika a magnézia je dôležitým zdrojom serotonínu, t.j. hormónu šťastia), mango (obsahuje veľa výživných látok, najmä vitamíny A a C), jahody (zdroj vitamínov a dobrej chuti, ale aj afrodiziakum!) a iné červené až čierne bobule, ktoré majú málo kalórií, zato však celý rad potrebných živín. Nakoľko ovocie obsahuje množstvo fruktózy, nápoj nedosladzujeme.

Zeleninové Smoothies

Smoothie je výborná možnosť, ako do seba dostať surovú zeleninu, najmä jej zelené druhy. Pre výrobu nápoja musíme mať vysokovýkonný mixér, potom môžeme použiť všetky druhy zeleniny, ktoré sa dajú jesť surové: papriky, paradajky, uhorky, špenát, rímsky šalát, čakanku, rukolu, zeler, mrkvu, cviklu a pod. Vhodné sú aj rôzne bylinky. Zelenina sa môže kombinovať s ovocím, základný pomer je 60 % ovocia a 40 % zeleniny, ale fantázii sa medze nekladú. Treba len stále experimentovať, skúšať, do akej miery ovplyvňuje výrazná chuť niektorých druhov celkový nápoj, no zároveň by sme sa mali pri miešaní prísad snažiť o vyváženosť chuti trpkej, sladkej a ostrej. Čoskoro získate chuť i konzistenciu, ktorá vám najviac vyhovuje a vymyslíte si vlastné recepty. Skúšanie nových kombinácií sa môže stať novou zábavnou a kreatívnou činnosťou. Zeleninové smoothie sa odporúča ako doplnok k diétam, no pomáha nielen zhadzovať prebytočné kilá, ale zároveň posilňuje imunitný systém a telo zásobuje potrebnými živinami. Ak chcete mať nápoj ešte zdravší, pridajte do neho lyžičku doplnkových prípravkov k zdravej výžive (tzv. boostery), proteínového prášku, ľanových semiačok a pod.

Nápoje smoothies predstavujú novú formu, ako si vychutnať ovocie i zeleninu. Pre získanie potrebnej konzistencie najprv do mixéra nalejeme tekutú zložku. Voda sa však nepoužíva. Najlepšie sú stopercentné ovocné šťavy, nízkotučný jogurt, kravské alebo sójové mlieko, cmar, srvátka alebo kefír, a pre mlsnejšie jazýčky zmrzlina. Až potom pridáme nakrájané ovocie, nádobku ale príliš nepreplňujeme. Najprv pustíme mixér na pomalšie obrátky, po cca jednej minúte proces zrýchlime. Obsah by sa mal stať tekutým a mal by voľne cirkulovať v nádobke. Smoothie sa často pripravuje aj pridaním rozdrveného ľadu, nápoj má lepšiu textúru a je tým pravým osviežením v horúcich dňoch. Stačí ho ozdobiť kúskami ovocia, slamkou a miniatúrnym papierovým slnečníkom a hneď si navodíme atmosféru letnej dovolenky. Ak chceme ľad vynechať, pre získanie intenzívnejšej chuti vložíme pred použitím ovocie, najlepšie už nakrájané, do mrazničky. Je vlastne veľkou výhodou, že sa smoothies dajú vyrobiť aj zo zamrazených produktov. To umožňuje pripraviť si dostatočné zásoby ovocia a zeleniny v čase ich sezóny, keď sú najčerstvejšie a najchutnejšie.

Zdroj: od Anka Kanovská, www.vitarian.sk

Pošli ďalej
Reštartnisa
Reštartnisa

Dávame veci do pohybu. Nakazíme ťa endorfínmi, pohybom a zdravým životným štýlom. Pod touto značkou občas píše zakladateľ, administrátor a bloger projektu Reštartnisa Petere články na tému aktívny pohyb, turistika, beh, cyklistika, zdravá životospráva a životný reštart.

Articles: 314