O Madeirských vínach kolujú medzi slovenskými vinármi legendy. Väčšinou však hovoria o pôvodných sudových vínach určených pre námorné plavby, ktoré boli pri vyšších teplotách váľané a dopĺňané s brandy (obdoba portského) pre dlhú trvanlivosť. História týchto Madeirských vín siaha prinajmenšom do polovice 16. storočia. O to viac ma prekvapilo, keď mi Leanor odporučila návštevu miestneho vinárstva Quinta Do Barbusano v Sao Vincente, ktoré sa špecializuje na suché odrodové vína.
Nelenil som a dohodol som si stretnutie s Jessicou, manažérkou vinárstva na krátky rozhovor.
Ahoj Jesica. Povedz nám viac o vašom vinárstve.
Sme veľmi malé vinárstvo, pestujeme vinič na severných svahoch Madeiry, kde získava vďaka moru a skvelej mineralizácii výnimočnú chuť a vlastnosti. Náš hlavný vinohrad, kde sa aj nachádzame, je v São Vincente. Na 12 hektároch viníc tu pestujeme 2 odrody hrozna, Verdelho a Tinta Negra. Ďalších 13 hektárov máme v Ponta Delgada a Porto Moniz. V Porto Moniz máme červené odrody Aragonês a Touriga Nacional. V Ponta Delgada máme zasa Verdelho a Arnsburguer.
Povedz nám niečo o tradíci vášho vinárstva.
Chceme sa orientovať na tradíciu a kvalitu. Naše víno nájdeš skôr v reštauráciach a na degustáciách, než v obchodoch. Hoci zopár tradičných Madeirských obchodov nás má v ponuke.
Pán majiteľ António Oliveira sa venuje pestovaniu hrozna a výrobe vín už viac ako 20 rokov. Na výrobu našich červených vín sa používajú odrody Aragonêz a Touriga Nacional. Ich podiel sa mení podľa sezóny ale vždy dostanú nádych francúzskeho dubového dreva. Občas dubových sudov a vždy nádych hobliny. Vína zrejú v dreve od 6 mesiacov do 2 rokov. Minulý rok sme založili ďalšie nové vinice aj na ostrove Porto Santo. Hrozná z tohto ostrova určite obohatia chute ktoré Barbusano každoročne prináša.
Ak by si si ty mala vybrať jednu fľašku, ktoré víno by to bolo?
Asi biele Verdelho 2019. Verdelho je klasická madeirská odroda viniča už od 17. storočia. Vyžaduje si vyššie polohy, hlbokú pôdu so špecifickým stupňom vlhkosti a sedia jej práve severné strany ostrova. Verdelho má nízku výnosnosť a skoro dozrieva. Má nezameniteľnú chuť a pestuje sa práve preto v São Vicente, Ponta Delgada e Arco de São Jorge.
Počul som, že víno vyrábate tradičným spôsobom, šliapaním…
Áno. Každoročne organizujeme enologické eventy spojené s ochutnávkami, zberom i tradičným šliapaním hrozna. Zber a šliapanie hrozna je pre všetkých zúčastnených sviatok. V našej vinici a degustovni už druhý rok ponúkame aj riadené degustačné ochutnávky spojené s tradičnou madeirskou gastronómiou a prechádzkou vo viniciach.
Výroba vína tradičným spôsobom šliapaním
foto: Quinta Do Barbusano
Ako sa o nich bežný turista dozvie? Treba sa nejak objednať?
Ak chcete aby sa vám náš človek venoval, v sezóne je lepšie si zavolať (+351) 926 637 730 a objednať sa. Počas zvyšku roka stačí zväčša len prísť. Chodia sem páry, milovníci vína i celé organizované skupiny. Sao Vincente je samo o sebe očarujúce a vinohrad vám ukáže inú dušu Madeiry. Naším hlavným cieľom je poskytnúť jedinečný zážitok tým, ktorí nás navštívia!
Vinohrady Quinta Do Barbusano
Opúšťame na chvíľu Jessicu a ideme sa nadýchať do vinohradu. Nádherná prechádzka spojená s plným pohárom. Cez výhonky viniča pozerám na náprotivný kopec s kostolom Panny Márie Fatimskej.
Svahy Sao Vincente však ponúkajú aj skvelé turistické traily od mora až na vyhliadku Bica de Cana a Levadu Faja do Rodrigues s nekonečnými výhľadmi do údolia.
Prechádzka vinohradom
Prechádzka vinohradom ma napĺňa pokojom. Je vidno že o vinohrady sa tu s láskou starajú. Ďalšia terasa, krásna vyhliadka, stôl akoby čakal na moju čašu. Zastavil sa čas. Vnímam len pokoj, ticho a atmosféru. Nad hlavou letia oblaky a v hlave mi lieta more myšlienok. Treba sa zastaviť a vychutnať život. Kam sa ponáhľať. Snenie preruší krátka dažďová spŕška.
Otáčam. Ešte ma čaká degustácia.
Degustácia vín
Centru degustačnej miestnosti tróni obrovský drevený lis na olivy s erbom Quinta Do Barbusano.
S Jessicou sa nás ujala degustátorka, ktorá je nielen milá ale o vínach z týchto viníc vie aj rozprávať. Navyše svoje informácie zabalí do vtipu, porozumenia, ľudskosti a príjemných úsmevov. Degustačné hlty preklápame pre neutralizáciu chutí jabĺčkom. Zapisujeme si skóre. Vôňa, farba, hladkosť, telo, chuť, dozvuk,… Fu. Vždy sú to preteky.
Nakoniec odchádzam s mojimi dvoma favoritmi. Verdelho. Neklamala. 🙂 A červené cuveé Vinhas do Antonino. Hladké ako samet, veľmi vyvážené, ovocné, plné vône a chuti. Pri nákupe sa osobne stretnem aj s majiteľom. Antonio je skvelý chlap. Vidno že je to pracant a srdciar každým coulom.
Na výzor si moc nepotrpí, skôr ho zaujíma moja voľba a názor na víno. Žije svojimi vinicami a vínom.
Teším sa na večer. Cestou ešte dobijem moju električku. Do elektroáut som sa na Maderie zamiloval. Myslím, že moje rozhodnutie nezaťažovať výfukovými smradmi toto krásne miesto dostalo nový rozmer.
Quinta Do Barbusano
Epilóg
Ráno sa prebúdzam a prvé, čo zacítim na jazyku je včerajšie Verdelho. Čo k tomu povedať. Víno si má človek aj po dlhom čase na jazyku pamätať. Keď o pár dní odlietam, na letisku objavujem celú zostavu Quinta Do Barbusano. Tak predsa ho niekde aj predávajú. 🙂
Madeira je známa nádhernými vyhliadkami a vínom. Máte radi krásne vyhliadky a víno? Dve najkrajšie objavíte vo viniciach San Teodore v Quinta Do Barbusano. Objednávať sa mimo sezóny netreba.