Ľudia ľahko podliehajú vlnám šíriacim sa na webe alebo v TV, kde sa prezentujú mnohé tzv. „nové“ smery stravovania a stále chcú dokola niečo skúšať. Je pri nadváhe rozumné vylúčiť všetky sacharidy?
Raz vynechávame tuky, potom bielkoviny a najčastejšie vynechávame chlieb, pečivo, prílohy, sladkosti, skrátka cukry, teda sacharidy. Alebo len siahneme po nejakom novodobom „zázraku“, trochu prevetráme peňaženku a sme zase začiatku.
Chudneme – priberáme – zase trochu schudneme – zase o niečo viac priberieme…hovoríme tomu jojo efekt.
Často sa stretávame s názorom, že treba vynechať všetky prílohy, chlieb, pečivo a nadváha zmizne sama. Že sacharidy sú najväčším nepriateľom štíhlej línie. Je pri nadváhe rozumné skutočne vylúčiť všetky cukry?
Cukry patria do skupiny sacharidov. Sú najväčším zdrojom energie pre svaly a mozog a potrebujú ich pre svoje správne fungovanie naše oči. Mozog spotrebuje približne 140g glukózy denne. Telo využíva cukry na doplnenie glykogénu vo svaloch a v pečeni.
Príjem cukrov (sacharidov) tvorí cca. 40-60% dennej kalorickej hodnoty. Už len z toho vyplýva, že ich úplným vylúčením zo stravy ohrozujeme nielen našu výkonnosť ale i dôležité orgány.
Dlhodobé vylúčenie môže mať veľmi nepríjemné zdravotné dopady. Nemusí sa to prejaviť okamžite. Naše telo robí všetko preto, aby udržalo rovnováhu a zdravie. Niekedy to môžu byť mesiace, roky, kedy sa to všetko “zrazu” zrúti a dostavia sa následky.
Strava nie je ako liečba antibiotikami. Jej komplexný vplyv sa neprejavuje za 7-14 dní. Je to dlhodobý proces, ktorého výsledky prídu často krát v rozmedzí rokov, avšak to už si s našimi experimentami, extrémami v stravovaní nespojíme. Je preto pri nadváhe rozumné vylúčiť všetky sacharidy?