Je pri nadváhe rozumné vylúčiť všetky sacharidy?

Ľudia ľahko podliehajú vlnám šíriacim sa na webe alebo v TV, kde sa prezentujú mnohé tzv. „nové“ smery stravovania a stále chcú dokola niečo skúšať. Je pri nadváhe rozumné vylúčiť všetky sacharidy?

Riziko diét

Raz vynechávame tuky, potom bielkoviny a najčastejšie vynechávame chlieb, pečivo, prílohy, sladkosti, skrátka cukry, teda sacharidy. Alebo len siahneme po nejakom novodobom „zázraku“, trochu prevetráme peňaženku a sme zase začiatku.

Chudneme – priberáme – zase trochu schudneme – zase o niečo viac priberieme…hovoríme tomu jojo efekt.

Často sa stretávame s názorom, že treba vynechať všetky prílohy, chlieb, pečivo a nadváha zmizne sama. Že sacharidy sú najväčším nepriateľom štíhlej línie. Je pri nadváhe rozumné skutočne vylúčiť všetky cukry?

Je pri nadváhe rozumné vylúčiť sacharidy?
Vyhnite sa rafinovanému cukru

Načo vlastne cukry (sacharidy) potrebujeme a ktoré si máme vyberať

Cukry patria do skupiny sacharidov. Sú najväčším zdrojom energie pre svaly a mozog a potrebujú ich pre svoje správne fungovanie naše oči. Mozog spotrebuje približne 140g glukózy denne. Telo využíva cukry na doplnenie glykogénu vo svaloch a v pečeni.

Cukor potrebujeme

Príjem cukrov (sacharidov) tvorí cca. 40-60% dennej kalorickej hodnoty. Už len z toho vyplýva, že ich úplným vylúčením zo stravy ohrozujeme nielen našu výkonnosť ale i dôležité orgány.

Dlhodobé vylúčenie môže mať veľmi nepríjemné zdravotné dopady. Nemusí sa to prejaviť okamžite. Naše telo robí všetko preto, aby udržalo rovnováhu a zdravie. Niekedy to môžu byť mesiace, roky, kedy sa to všetko “zrazu” zrúti a dostavia sa následky. 

Strava nie je ako liečba antibiotikami. Jej komplexný vplyv sa neprejavuje za 7-14 dní. Je to dlhodobý proces, ktorého výsledky prídu často krát v rozmedzí rokov, avšak to už si s našimi experimentami, extrémami v stravovaní nespojíme. Je preto pri nadváhe rozumné vylúčiť všetky sacharidy?

Naše doporučenie preto znie:

  • Vyhnite sa drastickým diétam, akýmkoľvek. Neexperimentujte s vlastným telom. Nemusí sa to vyplatiť.
  • Primerane znížte kalorický príjem sacharidov, najmä tých s vysokým glykemickým indexom ale nevylúčte sacharidy úplne. Snažte sa len o rozumný kalorický deficit príjmu a výdaja.
  • Poznáme rôzne formy sacharidov a ich príjmu v tele /cukru v tele/ a glykemický index potravín. Ako telo na príjem cukrov reaguje?
  • Rozhýbte sa s nami v Kardionápravníku a zvýšte kalorický výdaj.

Rozhýbte sa s nami

Pošli ďalej
Reštartnisa
Reštartnisa

Dávame veci do pohybu. Nakazíme ťa endorfínmi, pohybom a zdravým životným štýlom. Pod touto značkou občas píše zakladateľ, administrátor a bloger projektu Reštartnisa Petere články na tému aktívny pohyb, turistika, beh, cyklistika, zdravá životospráva a životný reštart.

Articles: 314