Čistá mňamka. Gratinované zemiaky sú jedným z tých jedál, ktoré majú schopnosť byť krémové, chrumkavé a neskutočne chutné. Sú zdravé a sú skvelým spoločníkom k mäsu. Obľubujem ich aj samostatne ako francúzske zemiaky, chutné a sýte jedlo. Môžeš si ich pripraviť na viacero spôsobov, a každý má svoju špecifickú chuť.
Výhody zemiakov
Zemiaky často vnímame ako obyčajnú prílohu. V skutočnosti sú plné živín, ktoré vám môžu poskytnúť množstvo zdravotných výhod, ak sa konzumujú s mierou. Zemiaky sú bohaté na vlákninu, ktorá sa nachádza hlavne v šupke a podporuje trávenie a pocit sýtosti. Tiež obsahujú vitamíny C, B6 a draslík. Ten je dôležitý pre správnu funkciu svalov a nervov. Tiež pomáha regulovať krvný tlak.
Klasické gratinované zemiaky
Chute: Bohaté, maslové, jemne cesnakové s chrumkavou syrovou kôrkou.
Ingrediencie:
- 1 kg zemiakov (najlepšieho typu na varenie)
- 300 ml smotany na varenie
- 150 g syra (Eidam alebo Gruyère)
- 2 strúčiky cesnaku
- Maslo na vymastenie formy
- Soľ, korenie, muškátový oriešok
Postup:
- Zemiaky ošúp a nakrájaj na tenké plátky (asi 3-5 mm hrubé).
- Smotanu zmiešaj s pretlačeným cesnakom, soľou, korením a štipkou muškátového oriešku.
- Zemiaky ulož do vymastenej formy na pečenie vo vrstvách, pričom každú vrstvu jemne posol a zalej smotanou.
- Na vrch nastrúhaj syr a peč v rúre pri 180 °C asi 45-60 minút, kým zemiaky nie sú mäkký a zlatý vrch.
Gratinované zemiaky so šunkou a cibuľou
Chute: Syrovo-mäsová kombinácia s jemnou sladkosťou cibule.
Ingrediencie:
- 1 kg zemiakov
- 200 g šunky
- 2 cibule
- 200 ml smotany na varenie
- 100 g syra
- Soľ, korenie
Postup:
- Ošúp zemiaky a nakrájaj ich na plátky.
- Na panvicu jednoducho hlavnú a šunku.
- Zemiaky do formy, pridaj ulož so šunkou, zalej smotanou, posyp syrom a peč.
Gratinované zemiaky s nivou
Chute: Výrazné, pikantné s krémovou textúrou.
Ingrediencie:
- 1 kg zemiakov
- 150 g nivy
- 300 ml smotany
- 2 strúčiky cesnaku
- Soľ, korenie
Postup:
- Ošúp zemiaky a nakrájaj na plátky.
- Zmiešaj smotanu s rozdrvenou nivou a cesnakom.
- Zemiaky vrstvíš do formy, medzi vrstvami prelievaš nivovou zmesou.
- Peč do zlatista.
Ďalšie varianty
Ak chceš experimentovať, tak pridaj rôzne bylinky: ako tymián, rozmarín, alebo aj trochu čili pre pálivejší šmrnc!