Gratinované zemiaky, ich chute a najlepšie recepty

Čistá mňamka. Gratinované zemiaky sú jedným z tých jedál, ktoré majú schopnosť byť krémové, chrumkavé a neskutočne chutné. Sú zdravé a sú skvelým spoločníkom k mäsu. Obľubujem ich aj samostatne ako francúzske zemiaky, chutné a sýte jedlo. Môžeš si ich pripraviť na viacero spôsobov, a každý má svoju špecifickú chuť.

Výhody zemiakov

Zemiaky často vnímame ako obyčajnú prílohu. V skutočnosti sú plné živín, ktoré vám môžu poskytnúť množstvo zdravotných výhod, ak sa konzumujú s mierou. Zemiaky sú bohaté na vlákninu, ktorá sa nachádza hlavne v šupke a podporuje trávenie a pocit sýtosti. Tiež obsahujú vitamíny C, B6 a draslík. Ten je dôležitý pre správnu funkciu svalov a nervov. Tiež pomáha regulovať krvný tlak.

Gratinované zemiaky
Gratinované zemiaky zdroj depositphotos

Klasické gratinované zemiaky

Chute: Bohaté, maslové, jemne cesnakové s chrumkavou syrovou kôrkou.

Ingrediencie:

  • 1 kg zemiakov (najlepšieho typu na varenie)
  • 300 ml smotany na varenie
  • 150 g syra (Eidam alebo Gruyère)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Maslo na vymastenie formy
  • Soľ, korenie, muškátový oriešok

Postup:

  1. Zemiaky ošúp a nakrájaj na tenké plátky (asi 3-5 mm hrubé).
  2. Smotanu zmiešaj s pretlačeným cesnakom, soľou, korením a štipkou muškátového oriešku.
  3. Zemiaky ulož do vymastenej formy na pečenie vo vrstvách, pričom každú vrstvu jemne posol a zalej smotanou.
  4. Na vrch nastrúhaj syr a peč v rúre pri 180 °C asi 45-60 minút, kým zemiaky nie sú mäkký a zlatý vrch.

Gratinované zemiaky so šunkou a cibuľou

Chute: Syrovo-mäsová kombinácia s jemnou sladkosťou cibule.

Ingrediencie:

  • 1 kg zemiakov
  • 200 g šunky
  • 2 cibule
  • 200 ml smotany na varenie
  • 100 g syra
  • Soľ, korenie

Postup:

  1. Ošúp zemiaky a nakrájaj ich na plátky.
  2. Na panvicu jednoducho hlavnú a šunku.
  3. Zemiaky do formy, pridaj ulož so šunkou, zalej smotanou, posyp syrom a peč.

Gratinované zemiaky s nivou

Chute: Výrazné, pikantné s krémovou textúrou.

Ingrediencie:

  • 1 kg zemiakov
  • 150 g nivy
  • 300 ml smotany
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Soľ, korenie

Postup:

  1. Ošúp zemiaky a nakrájaj na plátky.
  2. Zmiešaj smotanu s rozdrvenou nivou a cesnakom.
  3. Zemiaky vrstvíš do formy, medzi vrstvami prelievaš nivovou zmesou.
  4. Peč do zlatista.

Ďalšie varianty

Ak chceš experimentovať, tak pridaj rôzne bylinky: ako tymián, rozmarín, alebo aj trochu čili pre pálivejší šmrnc!

Pošli ďalej
nadváha redakčné články
nadváha redakčné články

Rady a tipy pre redukciu nadváhy. Zdravotné riziká obezity a ako im predchádzať.

Articles: 16