Skúsme si zhrnúť základn faktory ovplyvňujúce obezitu.
Čo môžem pri obezite ovplyvniť:
- Nedostatočný výdaj energie
(nedostatok pohybu / sedavý spôsob života) Skús kardionápravník - Nadmerný príjem energie
(prejedanie sa) - Nepravidelné stravovanie
(namiesto dvoch veľkých denných dávok si dajte 5 malých porcií) - Žiadne plánovanie prísunu stravy
(hektické jedenie bez akéhokoľvek záujmu o kvalitu jedla, hlavne veľa, rýchlo do seba niečo natrieskať…) - Nedostatok času na príjem jedla
(tiež zjete porciu jedla hltavo za 3 minúty?) fast foody - Stres, nedostatok spánku
pri veľkom psychickom zaťažení mozog vyžaduje potravu – zvyčajne cukry. Veľa a v obrovskom množstve. Pri veľkom strese sa často namiesto tukov spaľujú svaly. Neveríte? - Hladovka / nedostatočný príjem energie
tzv. metabolická pasca, ktorej dôsledkom je spomalenie tukového metabolizmu a naopak, vyššie ukladanie tukov. tzv. jojo efekt. Nehladujte. - Nadbytočný príjem jednoduchých sacharidov
nadmerná spotreba pekárenských, cukrárskych produktov, tiež bieleho pečiva - Vysoký príjem alkoholu
ten sa v tele metabolizuje prioritne v pečeni. Brzdí pritom spaľovanie tukov, ako aj pozáťažovú regeneráciu. Zabudnite priatelia na niekoľko pív po výkone. Je to energetická bomba. Škoda. - Vysoký príjem živočíšnych tukov
bohatých na nasýtené mastné kyseliny v podobe údeného, tučného mäsa, najmä bravčového, plnotučných výrobkov, slaniny a sadla. Tuky obsahujú oveľa viac energie než sacharidy a bielkoviny. - Nedostatočná konzumácia rybieho mäsa
majú vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, ktoré robia tloušťíkom dobre - Konzumácia potravín s vysokým glykemickým indexom (GI)
ten udává schopnosť sacharidovej potraviny zvýšiť hladinu cukru v krvi (glykémia) - Nadbytok soli
dôsledkom je zvýšenie GI potravín - Konzumácia presladených nápojov
- Nedostatočný príjem zeleniny, ovocia a vlákniny
vláknina navodzuje rýchlejší a hlbší pocit sýtosti, spomaľuje vstrebávanie jednoduchých cukrov a tukov, čím znižuje hladinu cholesterolu. Ovplyvňuje priaznivo peristatiku čriev a pôsobí ako prevencia koloktorálneho karcinómu.