Faktory ovplyvňujúce obezitu

Skúsme si zhrnúť základn faktory ovplyvňujúce obezitu.

Čo môžem pri obezite ovplyvniť:

  1. Nedostatočný výdaj energie
    (nedostatok pohybu / sedavý spôsob života) Skús kardionápravník
  2. Nadmerný príjem energie
    (prejedanie sa)
  3. Nepravidelné stravovanie
    (namiesto dvoch veľkých denných dávok si dajte 5 malých porcií)
  4. Žiadne plánovanie prísunu stravy
    (hektické jedenie bez akéhokoľvek záujmu o kvalitu jedla, hlavne veľa, rýchlo do seba niečo natrieskať…)
  5. Nedostatok času na príjem jedla
    (tiež zjete porciu jedla hltavo za 3 minúty?) fast foody
  6. Stres, nedostatok spánku
    pri veľkom psychickom zaťažení mozog vyžaduje potravu – zvyčajne cukry. Veľa a v obrovskom množstve. Pri veľkom strese sa často namiesto tukov spaľujú svaly. Neveríte?
  7. Hladovka / nedostatočný príjem energie
    tzv. metabolická pasca, ktorej dôsledkom je spomalenie tukového metabolizmu a naopak, vyššie ukladanie tukov. tzv. jojo efekt. Nehladujte.
  8. Nadbytočný príjem jednoduchých sacharidov
    nadmerná spotreba pekárenských, cukrárskych produktov, tiež bieleho pečiva
  9. Vysoký príjem alkoholu
    ten sa v tele metabolizuje prioritne v pečeni. Brzdí pritom spaľovanie tukov, ako aj pozáťažovú regeneráciu. Zabudnite priatelia na niekoľko pív po výkone. Je to energetická bomba. Škoda.
  10. Vysoký príjem živočíšnych tukov
    bohatých na nasýtené mastné kyseliny v podobe údeného, tučného mäsa, najmä bravčového, plnotučných výrobkov, slaniny a sadla. Tuky obsahujú oveľa viac energie než sacharidy a bielkoviny.
  11. Nedostatočná konzumácia rybieho mäsa
    majú vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, ktoré robia tloušťíkom dobre
  12. Konzumácia potravín s vysokým glykemickým indexom (GI)
    ten udává schopnosť sacharidovej potraviny zvýšiť hladinu cukru v krvi (glykémia)
  13. Nadbytok soli
    dôsledkom je zvýšenie GI potravín
  14. Konzumácia presladených nápojov
  15. Nedostatočný príjem zeleniny, ovocia a vlákniny
    vláknina navodzuje rýchlejší a hlbší pocit sýtosti, spomaľuje vstrebávanie jednoduchých cukrov a tukov, čím znižuje hladinu cholesterolu. Ovplyvňuje priaznivo peristatiku čriev a pôsobí ako prevencia koloktorálneho karcinómu.

 

Pošli ďalej
Reštartnisa
Reštartnisa

Dávame veci do pohybu. Nakazíme ťa endorfínmi, pohybom a zdravým životným štýlom. Pod touto značkou občas píše zakladateľ, administrátor a bloger projektu Reštartnisa Petere články na tému aktívny pohyb, turistika, beh, cyklistika, zdravá životospráva a životný reštart.

Articles: 314