Ako vplýva cukor na Vašu nadváhu

Mama má zdravotné problémy, stále má vysoký cukor. Keď jej len špitnem o tom, že má mať cukry pod kontrolou hneď zakontruje: „Veď ona už sladké skoro neje. Skôr uprednostňuje chleba, odšťavuje ovocie, aj tú zmrzlinu si dá len raz za čas. Aj to citrónovú. Sladké vody len bez cukru. S náhradnými sladidlami.“ Pre mnohých, najmä skôr narodených, sladké znamená len čokoláda, bonbón, zákusok, torta alebo kocka cukru. Ale cukor je dnes v rôznych formách (glukóza, fruktóza, sacharidy, polysacharidy) skoro všade.

Je cukor návykový?

O tom, že cukor je návyková látka podobne ako alkohol alebo cigarety dnes už nik nepochybuje. Mozog chce svoju odmenu a vďaka dopamínu si ju agresívne vyžaduje. Dobre to vedia aj producenti, ktorí ho pridávajú kde sa dá. Pozrite si obalové letáky potravín a ich skladbu.

Paul van der Velpen, šéf zdravotnej služby v Amsterdame tvrdí, že cukor je návykový a aj preto veľmi nebezpečný. Ako cituje jeho slová britský The Daily Telegraph: „Rovnako ako tabak a alkohol, je cukor v konečnom dôsledku návyková droga. Od konzumácie cukru by sa malo odradzovať a užívatelia by si mali byť vedomí toho, že je nebezpečný. Môže to znieť prehnane, ale cukor je najnebezpečnejšou drogou našej doby – je ho možné získať kdekoľvek.“

Cukor sa dnes pridáva do mnohých potravín, ktoré sa v minulosti zaobišli bez tejto prísady. Je návykový a na rozdiel od tukov a iných živín ovplyvňuje chuť a vytvára tak túžbu po ďalšom jedle. Obchodníci to využívajú k zvyšovaniu predaja. U mnohých sa tak môže vytvoriť závislosť na cukre: „Cukor je v skutočnosti formou závislosti. Zbaviť sa túžby po sladkých jedlách je rovnako obtiažne, ako sa zbaviť fajčenia,” hovorí ďalej Paul van der Velpen. Čítaj viac >>>

Cukor je všade

Cukor je v rozličných formách všade. V mäse, cestovinách, jogurtoch, mliečnych výrobkoch, ranných „akože zdravých“ fit cereáliách, konzervách. Prirodzene v sladkostiach. Ponuka sladkostí a sladených vecí v hypermarketoch dnes zaberá najväčšie predajnéplochy. A prirodzene voňavé čerstvučké pečivo. Myslíte, že predajcom až tak záleží na Vašom dobre, že namiesto odberu z pekárne pečú čerstvé pečivo pre Vás priamo v obchode? Dobre vedia, že vôni neodoláte. Biela múka je obzvlášť bohatá na sacharidy – teda cukry.

Cukor (sacharózu) ako sladidlo poznáme vo výžive iba krátko. V kryštalickej podobe možno menej ako 200 rokov. Pred 100 rokmi sme ho skonzumovali v priemere 1kg/osobu a rok. Dnes sa približujeme k číslu 45 kg/osobu a rok. V Spojených štátoch dokonca 82 kg/osobu a rok. Slušný progres na obezitu.

Graf spotreba cukru

Prečo priberáme?

Aby sme pochopili prečo priberáme, musíme si predstaviť jeden z hormónov – Inzulín.

Produkuje ho náš pankreas vždy po jedle. Reguluje totiž množstvo cukru v krvi. Normálna hladina cukru v krvi by mala kolísať medzi 5-6 ml mol. Ak zjete potravinu plnú rýchlych cukrov (vysoký glykemický index) napr. pečivo, chlieb, sladká tyčinka, koláč a pod., okamžite Vám vystúpi táto hladina na dvojnásobok i viac.

Vtedy nastupuje pankreas. Vyprodukuje inzulín, ktorý ukladá cukor do buniek ako rezervnú energiu. Áno. Priamo do tukov.

„Nárast tukov je dôsledkom ukladania prebytočného cukru v krvi.

Vaša nadváha je teda spôsobená prudkým kolísaním hladiny glukózy v krvi a dlhodobou nerovnováhou medzi príjmom a výdajom.

Ako na hojdačke

Čím rýchlejšie (GI) cukry pojedáte, tým viac priberáte. Inzulín zrazí hodnotu cukru až pod normál (3 -4 ml mol). Ihneď dostávate z mozgu impulz, že je málo cukru. V preklade: Hneď sa najedz. Si hladný. Žalúdok však ešte nevytrávil (na to potrebuje 2 hodiny i viac) a vy už znovu tlačíte. Čím vyšší glykemický index a čím viac cukru, tým skôr ďalšia inzulínová reakcia. Hore, dole, hore, dole. Ako na húsenkovej dráhe. Stále máte pocit hladu a stále sa dopĺňate. Vôľa je pekná vec, ale hormón má svoju silu.

„Ak sa nepohybujeme a cukor v krvi nespotrebujeme, tak sa cukor ukladá do tukových buniek.

A pohyb? Priznajte si. Kedy ste boli naposledy v lese na túre. Kedy ste boli na bicykli? Kedy ste si zabehali?

Odvrátenou stranou technologickej revolúcie posledných 30 rokov je, že sme zleniveli a zmľandraveli. Za počítačom, za televízorom, v pohodlných kreslách. Vysedávame hodiny a hodiny pred monitormi vo virtuálnych svetoch. Fyzická práca ide pomaly do ústrania.

Naši predkovia orali, rúbali, nosili, celý deň sa hýbali a fyzicky ťažko pracovali.

My sedíme za monitormi a mlsáme. Začína sa to už u detí. Namiesto športu a pohybu sedia pri mobiloch a herných konzolách a prepchávajú sa sladkosťami, pizzou, hamburgerom a colou. Nečudo, že má dnes polovica obyvateľstva nadváhu a skoro štvrtina je obéznych. Dobrá správa pre štát. Ak to bude takto pokračovať, väčšina z nás sa nedožije dlhej penzie, ak vôbec.

Obmedzte príjem cukrov a uprednostňujte potraviny s nízkym glykemickým indexom.

Ak cukor, tak pohyb. Inak nie.

  1. Kontrolujte pravidelne etikety potravín. Koľko obsahujú cukru a žívín.
  2. Konzumujte viac bielkovín a rastlinnej vlákniny, najmä veľa ovocia a zeleniny
  3. Dodržiavajte pitný režim
  4. Pravidelne sa stravujte 5x denne malé porcie
  5. Uprednostňujte potraviny s nízkym glykemickým indexom
  6. Vylúčte rafinované cukry a najmä – rozhýbte sa a prestaňte gaučovať.

Pozrite si zaujímavé TEDed videá o tom, ako cukor ovplyvňuje váš mozog

Pošli ďalej
nadváha redakčné články
nadváha redakčné články

Rady a tipy pre redukciu nadváhy. Zdravotné riziká obezity a ako im predchádzať.

Articles: 18