Ako navariť Karpatský obed alebo recept na chutnú fazuľovku

Dnes to opäť vyšlo na mňa. 8. máj Deň víťazstva som dostal za úlohu pripraviť chutný obed. Rozhodol som sa preto navariť po svojom.

Recept na chutnú Včelinársku fazuľovicu:

Potrebujete:

  • turistické topánky značky Marmot, 1 pár
  • trekové paličky Black Diamond skladacie, 1 pár
  • postroj a vôdzku pre Lejdy, 1 ks
  • zaváraninové poháre s uzatváracím vrchnákom, 2 ks
  • ruksak akýkoľvek, 1 ks
  • rúško pre styk s okolím, relatívne čisté, 1 ks
  • 10 eur na nutné výdavky spojené s pivom a fazuľovicou

Postup

  1. Obujete si kvalitné topánky, dáte postroj psovi a rozložíte paličky.
  2. Vypadnete z domu a pustíte sa cez vinohrady na Krasňanskú priehradu. poza ktorú pokračujete zadnou lesnou cestičkou až nad Spariská.
  3. Ak si chcete výstup spestriť, zoberte to stratkou prudkým stúpaním na Malú Baňu, kde sa môžte venovať literatúre v knižnom okienku, obkukávaniu hôr a himalájskych vlajočiek, zveličovaniu výkonov pred ďalšími turistami alebo si dať v dobrovoľnom bufete plechovku piva. To posledné je najlepší dôvod. Tiež môžte Romanovi nechať v knihe nejaký pekný odkaz. Ćíta ich rád. Najmä, odkedy po ňom (ako po málo žijúcich slovenských velikánoch) pomenovali na mape VKU Romanov Kríž. 🙂
  4. Rúšku zväčša nepotrebujete. Drvivá väčšina turistov sa vyváža k horárni autom.
  5. Okolo Sparísk zídete ku Krasňanskej horárni a za zadnou búdkou už viete, že je navarené. Podáva sa tu totiž povestná Včelínárska fazuľovica.
  6. Zvítate sa, pokecáte, slovo dá slovo. Vytiahneš zaváraninové poháre a tie sa už plnia tou najskvelejšou fazuľovicou na kyselo. Jednu porciu sundáš napriamo s prvou dvanástkou. Ujde sa aj Lejdy.
  7. Kým doješ, stretneš Pištu s Kubom, Milana, aj kopec ďalších kamarátov Včelinárov. Za touto pochúťkou sa proste chodí. Pokecáš. Dáš druhé pivo.
  8. Rozlúčiš sa a prášiš domov. Celá rodina už čaká na karpatský obed, ktorý si navaril.
Ako najlepšie navariť v Karpatoch obed alebo recept na chutnú fazuľovku
Aj Lejdy chutí

Včelín osirel

Stal sa z neho už len Klinec na Bielom Kríži. A stratil to hlavné. Komunitu, povestné „genius loci“ kultovej krčmičky v Karpatoch a ľudský prístup Paliho Kováča a jeho mančaftu, ktorý sa nám každý víkend staral o geniálne polievky a skvelú spoločnosť. Našťastie ostal nám Šinweg. Tradícia pokračuje ďalej.

Verím, že táto milá akcia, tento event „Včelinárska fazuľovica“ sa stanú nad Peknou cestou na horárni tradíciou. „Schusťo“ a jeho kultové polievky proste do Malých Karpát patria.

Slušným vedľajším produktom varenia po Včelinársky je včasné a kvalitné rozchodenie Marmotov. Aby na Teryho chate a Spišských plesách nohy nebolelo. 🙂

Pošli ďalej
petere prihody
petere prihody

Petere mládenca cestovateľské a športové príhodi a skúsenosti. Sleduj náš instagram aj twitter.

Articles: 21