Bojnický zámok: Čo ste všetko nevedeli o Bojnickom hrade

Bojnický zámok je jednou z najkrajších pamiatok Slovenska, o tom niet pochýb. Väčšina ľudí ho pozná ako romantický hrad z rozprávok, miesta, kde sa natáčalo nespočetne filmov, kam sa vyberajú zamilované páry na rande a kde sa malým deťom rozprávajú tajomné storky. Ale viete, čo všetko sa skrýva za jeho krásnymi vežami a idylickými výhľadmi? Toto sú tie menej známe fakty a pikošky, ktoré by vám mohli Bojnice ukázať úplne inom svetle.

Čo ste všetko nevedeli o Bojnickom zámku?

Interiéry Bojnického hradu
Interiéry Bojnického hradu zdroj depositphotos

„Romantická“ premena? Skôr prerábka storočia!

Keď sa povie Bojnický zámok, mnohí si predstavíme stredovekých rytierov a princezné. Pravdou však je, že táto podoba hradu, ktorú dnes obdivujeme, je iba výsledkom veľkolepej prestavby na konci 19. storočia. Tú inicioval posledný majiteľ hradu, gróf Ján Pálffy. A ten to teda zobral pekne od podlahy (a aj od stropov)! Vznikli nové romantické veže, okná a dokonca aj niektoré „stredoveké“ fresky na stenách. Ale nikde sa nepíše, že niektoré z nich si objednali podľa vlastných nápadov – akoby si dekoroval svoje bývanie podľa katalógu „Romantický hrad pre náročných“.

A čo gróf Ján Pálffy? Už za života žiadal, aby ho pochovali v útrobách hradu. Lenže povesti hovoria, že keď jeho telo neskôr preniesli, začali sa objavovať zvláštne zvuky a vrzgoty. Kto vie, možno ho vyrušovali pri popoludňajšom odpočinku…

Bojnický oltár

Keď už hovoríme o prepychu a umeleckých výstrelkoch grófa Pálffyho, nesmieme zabudnúť ani na legendárny Bojnický oltár. Tento skvost gotického umenia v roku 1933 ukradli, dlho cestoval aby nakoniec skončil v Čechách, v Konzervátorsko-reštaurátorskej dielni Obrazárny společnosti vlasteneckých přátel umění. Na Slovensko sa vrátil až v roku 1984. Dodnes je pýchou hradu, ale je aj opradený rôznymi záhadami. Hovorí sa, že počas jeho presunu a rekonštrukcie v 19. storočí niektorí remeselníci prisahali, že z oltára vychádzala zvláštna vôňa, akoby staré drevo nieslo tajomné posolstvo. Skôr to však boli pozosatky vajíčkovej tempery na dreve. 🙂

Jedna z legiend dokonca tvrdí, že na oltári sa objavovali zvláštne svetelné odrazy a lúče aj v noci, akoby sa umenie snažilo ožiť. Gróf Pálffy sa zrejme nebál pridať k tomuto príbehu pár vlastných „úprav“ a nechať šíriť ďalšie magické vlastnosti – vraj jeho prítomnosť dokáže zlepšiť úrodu a nepriaznivo ovplyvniť osud. A aj keď tomu veriť nechcete, človeka to láka prísť sa pozrieť aspoň raz na túto „magickú čarovnú skrinku“.

Dračí príbeh, ktorý vás zmetie z nôh

Každý hrad má svoje príbehy o duchoch, ale Bojnický hrad sa môže pochváliť čímsi extra – príbehmi o drakoch! Pravda, žiadny šupinatý obor tu po chodbách nebehal (aspoň teda podľa historikov). Stará legenda však hovorí o dračom poklade, ktorý je ukrytý niekde hlboko pod hradom.

Podľa tejto legendy, dávno predtým, než gróf Pálffy začal maľovať fresky a objednávať gotické okná, miestni pastieri vraj v jaskyniach pod hradom našli dračie kosti a „zlaté vajcia“. Pravda, archeológovia tvrdili, že to boli iba nejaké staré fosílie a poklad? Možno len sen. Ale poďme si to povedať úprimne – koho by bavil nudný výklad o geologickom pôvode hornín, keď tu máme mýtus o drakoch?

Hádajte, kde nájdete najstrašidelnejší zámok na Slovensku?

Aj keď Bojnický zámok vyzerá ako z rozprávky, niektoré jeho časti sú poriadne desivé. Napríklad taká hradná studňa. Podľa povestí sa v nej kedysi dávno skrývali zúfalí hradní sluhovia pred svojimi pánmi. A prečo? Lebo verili, že keď sa ponoria do jej hlbín, „zlý duch hradu“ ich nebudem môcť nájsť. A čo je na tom najstrašidelnejšie? To, že ľudia tvrdia, že v noci z tej studne počuť šepot a…

A ak si myslíte, že je to len jeden z tých strašidelných príbehov, ktoré si vymýšľajú sprievodcovia, prezradím vám, že ešte aj dnešní kasteláni radšej obchádzajú túto časť hradu. Možno nechcú bezpečákom vysvetľovať, prečo si pri kontrole hradu vypočuli nečakané pozdravy a rozhovory z temných kútov. 🙂

Múmia, ktorú by ste tu určite nečakali

Jeden z najzvláštnejších a najmenej známych faktov o Bojnickom hrade je to, že gróf Ján Pálffy bol taký milovník histórie a exotiky, že si do svojho súkromného múzea nechal priviezť egyptskú múmiu. A nie, nebola to nikto z tých, čo sme bežne videli v pyramídach. Múmia bola uložená priamo v hradnej knižnici. Akoby len čakala na to, že si niekto príde požičať knihu a náhodou ju objaví.

Povesti hovoria, že keď múmiu odhalili, začali sa v hrade diať podivné veci – od prepadnutých stropov až po zmiznuté šálky na čaj. Gróf vraj vždy tvrdil, že je to len náhoda, ale miestni obyvatelia mu až tak veľmi neverili. Obľuboval totiž kávu.

Bojnický zámok
Bojnický zámok zdroj depositphotos

Vytekajúca tekutina z hrobky – Grófov duch ide na prechádzku?

A teraz k najpodivnejšej časti celého príbehu: hrobka grófa Jána Pálffyho. Už sme spomínali, že bol pochovaný v hradnej hrobke. Ale čo sa stalo potom, na to sa spomína len potichu. Legenda hovorí, že z jeho hrobky začala jedného dňa vytekať zvláštna tekutina.

Niekto tvrdil, že je to len voda, ktorá si našla cestu cez staré steny. Iní však prisahali, že tekutina mala zvláštnu farbu a dokonca mierne svietila v tme! Aké praktické, ak si zabudnete baterku, však? Miestni si dodnes rozprávajú, že je to duch grófa, ktorý sa snaží upozorniť na svoje nesplnené želanie. Chcel aby ho pochovali priamo na hrade a nie v hrobke, ktorá je teraz prázdna.

A tak sa ľudia nechajú unášať predstavami o grófovom duchovi, ktorý prechádza po hrade a dozerá na to, či sa jeho poklady a „dračie vajcia“ nikde nestrácajú. Mimochodom, o tom, či tekutina má liečivé účinky alebo len kazí steny hradnej hrobky, zatiaľ stále vedú diskusie.

A čo ďalšie vidieť v Bojniciach a okolí?

Rozhľadňa Čajka
Rozhľadňa Čajka zdroj depositphotos

Ak ste s deťmi, určite navštívte Bojnickú ZOO a Prepoštskú jaskyňu s múzeom praveku. V Bojniciach je tiež Múzeum bábok a betlehemov. Nad hradom v Magure sa týči moderná vyhliadková veža Čajka. Ak na ňu vyšplháte, zažijete nádherný panoramatický výhľad na celé Bojnice a Prievidzskú kotlinu, okolitú prírodu i pohorie Vtáčnik. Ak máte chuť na niečo netradičné, odporúčame navštíviť Banský skanzen Cígeľ, len asi 15 km od Bojníc. Ale hlavne:

Termálne kúpele Bojnice. Pre tých, ktorí si chcú po celodennom objavovaní oddýchnuť, sú Bojnické kúpele ideálnym miestom. Liečivé termálne pramene pomáhajú pri ochoreniach pohybového ústrojenstva a zároveň môžu poskytnúť príjemný relax.

Bojnický zámok – Hrad, ktorý nikdy nezostarne

Bojnický hrad je miestom, kde sa stretáva história s legendami a niekoľkými (ne)pravdepodobnými príbehmi, ktoré zámku dodávajú jeho neodolateľný šmrnc. A aj keď dnes láka turistov svojou krásou a veľkoleposťou, sú to práve tie záhadné a niekedy aj trošku strašidelné príbehy, ktoré nás prinútia vrátiť sa späť a hľadať viac. Lebo kto by tomu odolal, aby sa aspoň na chvíľu ocitol v príbehu, kde sa mieša romantika s troškou (či poriadnou dávkou) mystiky?

Tak čo, trúfate si na nočnú prehliadku, alebo radšej zostanete pri tých rozprávkových legendách?

Pošli ďalej
Tibor Gapota
Tibor Gapota

Vláčikový nadšenec, aktívny účastník a bloger 7 kopcov 3 jazerá a sprievodca výletmi po slovenských hradoch a zámkoch.

Articles: 31