Leto v Grécku: Kto by odolal? Expedícia po gréckych ostrovoch

Ako si predstavuješ leto v Grécku? Ticho, šum mora, cikády, azuro, jemný piesok sa vám vo vlnkách presúva pomedzi prsty, priezračné more a autentické zážitky. V diaľke sa ti v hlave blýska grécky ostrov Santorini so svojimi ikonickými bielymi domčekmi a modrými strechami. Aspoň tak si to videl v bedekri. Alebo samota a ticho pri vraku lode Panagiotis na čarovnej pláži Navagio na Zakynthose. No neobjav to. Kto by odolal? Expedícia po gréckych ostrovoch je nevyhnutná.

Milos
Najkrajšie grécke ostrovy zdroj depositphotos

Grécko je predsa domovina bohov. A grécke ostrovy sú ako stvorené na letnú expedíciu, na ktorej by sa zbláznil každý fotograf a dobrodruh. Tak si to asi človek predstavuje, keď doma pri šálke kávy sníva o slnečných dňoch a tajných gréckych plážach, kde je všetko autentické a slovo „turista“ je neznáme. Viete, ako sa to hovorí: „Predstavivosť nemá hranice.“ Ale realita? Tá ich má až príliš.

Fantázia: Privátna pláž len pre mňa

Na obrázkoch to vyzerá jednoducho. Pozrieš na mapu, zakrúžkuješ tie najkrajšie grécke ostrovy: Mykonos, Santorini, Zakynthos, Lefkada. Hovoríš si: „Každý deň budem ležať na inej pláži, bez davov a čumilv, len ja a príroda.“ Ako bonus nájdeš nejakú zabudnutú tavernu, kde ti Grék uvarí tie najlepšie morské plody, aké si mal. Veď stredomorská strava. V hlave to celé vyzerá ako scéna z romantického filmu.

Realita: Bitka o miesto na pláži

Prichádza júl. Na letisku v Aténach ťa víta prášerný chaos a hluk, davy turistov. Väčšina má úplne ten istý plán ako ty. Ale čo už, nevzdávaš sa. Veď prvý deň na Mykonose bude určite stáť za to. Lenže miesto osamelej pláže ťa víta plážový klub s DJ-om, kde nie je počuť ani vlastné myšlienky. Po tom, čo si nájdeš voľné miesto na plážovom lehátku za 25 eur na deň (špeciálna cena pred sezónou!), uvedomuješ si, že predstavy o odpočinku sa začínajú uberať trochu iným smerom.

Naxos
Divoké pláže na ostrove Naxos zdroj depositphotos

Fantázia: Cesta trajektom a slaný vánok vo vlasoch

„Budem sa preplavovať medzi ostrovmi na trajektoch, veď lístky sú lacné“, myslíš si a plánuješ, ako sa budeš kolísať vo vlnách počas cesty z jedného ostrova na druhý. Možno si z toho spravíš taký grécky island-hopping. Predstava je to krásna. Teda až kým si neštuduješ cestovné poriadky.

Realita: Lístok? A máte rezerváciu spred mesiaca?

Áno, trajekty na ostrovy sú. Dokonca je ich veľa. Všetky informácie nájdeš len v gréčtine. Navyše sú aj beznádejne vypredané. Nie, trajekt nezostane v prístave len kvôli mne, pretože som si to naplánoval deň dopredu. A ak by si chcel lístok na poslednú chvíľu, priprav sa na plavbu o 6:00 ráno, alebo ešte lepšie, na preplnený trajekt, kde si budeš kliesniť cestu pomedzi kopy kufrov. A slaný vánok vo vlasoch? Ten cítiš, len ak stojíte na palube… presne tam, kde sa práve všetci fotia na Instagram. V rozpakoch sa pridáš tiež, nech máš aspoň čosi.

Fantázia: Luxusný apartmán s výhľadom na západ slnka

A čo ubytovanie? Určite si nájdeš niečo krásne a nemusí to byť ani drahé. Stačí ti cez airBnB len jednoduchý apartmán s výhľadom na západ slnka. Veď nechceš tak veľa. Takáto predstava je v júni, keď si listuješ bedekrami a plánuješ, krásna. Veď Grécko má toľko možností. A potom príde moment pravdy.

Reality: Izba bez okien a výhľad na… susedov balkón

Expedícia po gréckych ostrovoch pokračuje. Keďže si si to s rezerváciou airbnb nechal na poslednú chvíľu, nájdeš „skvelú ponuku“. Namiesto výhľadu na more dostaneš výhľad na stenu oproti a zdieľaš balkón s hlučnými turistami zo Švédska. A tá „jednoduchá izba“ je v skutočnej miestnosť, kde je posteľ, 20×10 cm zrkadielko, skladacia stolička a kúpeľňa. Už batoh má problém sa zmestiť a keď si ľahneš, päty parkuješ pre pohodlie na chodbe. Večer, pri instagram-ready západe slnka hľadíš na stenu náprotivného domu, cítiš smrad z taverny a kuchyne pod tebou a pýtaš sa sám seba: „Kam som sa to dostal?“

Fantázia: Výprava za gréckymi delikatesami

Jeden z najlepších momentov? Grécka kuchyňa! Tešíš sa na to, ako si dáš čerstvé tzatziky, grilovanú chobotnicu a možno aj tie domáce olivy, ktoré ti ponúkne babička v dedinke, kam noha turistu nevstúpila.

Realita: „Máme tu dnešné špeciality pre turistov“

Vlezieš do taverny pod sebou. Keď si na preplnenej terase sadneš a objednáš autentické čerstvé tzatziki, dostaneš „čosi grécke“ s chuťou polotovaru z preplnenej chladničky. Že je to grécke značí iba to, že si bol obslúžený v Grécku. Zistíš, že koncept tradičnej pohostinnosti sa trochu upravil podľa turistických pravidiel a apetítu. Ale aspoň si môžeš pochutnať na suvlaki na špajgli za trojnásobnú cenu. Ak by si chcel zájsť do nejakej skutočne autentickej reštaurácie, musíš byť pripravený na hodinové čakanie, alebo na výpravu ďaleko od centra, kde turistické menu neexistuje. Tam môžeš ochutnať práve grécke.

Epilóg: Expedícia po gréckych ostrovoch

Napokon, vraciaš sa domov s pocitom, že si to prežil. O miesiac spomínaš na najkrajšie chvíle. O ďalší mesiac o Grécku všetkým známym len básniš. Možno tie pláže nepatrili len tebe, možno trajekt nebol len o romantike, ale skôr o pretláčaní sa pomedzi ľudí. Ale vieš čo? Aj tak sa z toho stane dobrá spomienka. Pretože aj keď tvoje plány neboli presne podľa predstáv, Grécko ti napriek tomu ukázalo svoje čaro, len trochu inak. A ty si sa naučil, že najkrajšie cestovanie je často o prijatí toho, čo príde, a o umení smiať sa na vlastných nápadoch.

Santorini
Ostrov Santorini zdroj depositphotos

Verím, že ťa tento krátky fejtón o objavovaní grécka nakopne. A ak ťa láka expedícia po gréckych ostrovoch, prečítaj si nasledovné desatoro:

Expedičné desatoro po gréckych ostrovoch

  • Ak chceš objavovať ostrovy, vyhni sa hlavnej letnej sezóne.
  • Necestuj vo veľkej skupine. Nanajvýš dvaja.
  • Na objavovanie ostrovov nepotrebuješ auto. Čokoľvek ostatné (najmä autobusy, aj keď nie sú 100% spoľahlivé) sú lacnejšie. Najmä pri presunoch trajektom.
  • Dobre si naplánuj presun trajektami a nemaj veľké oči. Menej je viac. Nemusíš objaviť všetky ostrovy naraz.
  • Baľ s nadhľadom, čím menej tým lepšie.
  • Rezervuj všetko včas a s predstihom. Máš istotu a bude to lacnejšie.
  • Ak sa premiestňuješ z miesta na miesto, nesnívaj o dobrom ubytovaní. Buď je dobré, alebo lacné. na noc alebo dve aj tak nič mimoriadn v sezóne nenájdeš. Ak objavuješ aj tak tam iba prespíš.
  • Ak chceš ochutnať autentickú kuchyňu uteč z turistických centier.
  • Najzaujímavejšie miesta nájdeš mimo základné turistické trasy. Ak ich chceš objaviť, budú ťa bolieť nohy 🙂
  • A nezabudni si pribaliť poriadnu dávku trpezlivosti a humoru.

Mohlo by ťa zaujímať

Pošli ďalej
Tibor Gapota
Tibor Gapota

Vláčikový nadšenec, aktívny účastník a bloger 7 kopcov 3 jazerá a sprievodca výletmi po slovenských hradoch a zámkoch.

Articles: 29