Vlakom a bicyklom do Moravské Amazonie alebo prečo vystúpiť z vlaku v Kútoch

Vlakom a bicyklom do Moravské Amazonie. Je to jedinečná oblasť na Južnej Morave, iba kúsok od poslednej vlakovej stanice Kúty. Stretávajú sa tu rieky Morava a Dyje. Táto divoká a malebná oblasť sa vyznačuje rozmanitou faunou, hustými lesmi, mokraďami a ramenami riek, ktoré vytvárajú fascinujúce scenérie. Cykloturistika je tu skvelý spôsob, ako toto prírodné bohatstvo objaviť. Pritom je iba na skok zo stanice Kúty.

Sútok Moravy a Dyje

Hraby Pohanska

Najväčším lákadlom tejto oblasti je sútok riek Morava a Dyje, kde sa obe rieky stretávajú na trojhraničnom bode medzi Českom, Rakúskom a Slovenskom. Trasa vedie cez lužné lesy s bohatou flórou a faunou, ideálnou pre milovníkov prírody. Trasa z Kútov k sútoku je približne 10 km (jednosmerne) pri ľahkej náročnosti. ktorú zvládnu aj rodiny s deťmi. Sútok riek Moravy a Dyje nás očail, divoká príroda, pozorovanie vtákov, zvierat a pokoj na duši.

Lužní lesy v oblasti Pohansko

Pohansko, nachádzajúce sa na juhu od Břeclavi, je archeologické nálezisko a jedno z významných lokalít Veľkomoravskej ríše. Trasa vedie cez lužné lesy plné mŕtvych ramien, a ponúka pokojné prostredie s mnohými zastávkami pri historických a prírodných pamiatkach.

Z Kútov cca 15 km jednosmerne po hrádznej cyklotrase. Archeologické nálezisko Pohansko a zámok Pohansko vás očarí a objavíte krásne moravské lužné lesy. V lete pozor na komáre. Repelent odporúčame ako povinnú výbavu.

Lednicko-valtický areál

Hoci táto trasa nie je priamo v sútoku Moravy a Dyje, treba ju spomenúť. Lednicko-valtický areál je blízko a ponúka krásne cyklotrasy popri historických zámkoch, rybníkoch a záhradách. Obľúbená cyklotrasa vedie z Lednice cez zámok Valtice až k hraniciam s Rakúskom. Top pre rodiny s deťmi.

Podľa typu trasy sa z Břeclavi do Lednice – Valtice areálu dostanete do 10 km. Z Kútov je to ďalších 15 km. Na cestách sú na cyklistov zvyknutí. Zámky Lednice, Valtice a Mikulov vás nadchnú. Nádherné rybníky, záhrady a pamiatky UNESCO nájdete na každom kilometri. Ak ste ešte nezažili Lednice, neváhajte. Nádherný turistický kút na juhu Moravy.

Cyklotrasa Mikulčice – Kopčany

Táto trasa spája významné historické miesta na česko-slovenskej hranici. Vedie cez historické nálezisko v Mikulčiciach, kde sa nachádzajú pozostatky Veľkomoravskej ríše, až po malú obec Kopčany, kde môžete navštíviť starobylý Kostol svätej Margity.

Čarovné Slovensko
Kostol sv. Margity Antiochijskej v Kopčanoch, foto CBS Slovensko z neba

Moravská stezka

Moravská stezka je dlhšia cyklotrasa, ktorá vedie popri rieke Morava. Táto cyklotrasa sa dá spojiť s trasami okolo sútoku Moravy a Dyje a prechádza cez krásnu oblasť Moravy, vrátane vinohradov a dediniek s tradičnou architektúrou. Celá Moravská stezka má dĺžku viac ako 300 km, ale môžete si vybrať najkratšie úseky v okolí Kútov a Břeclavi.

Rybničná sústava a Niva Dyje

Staré hraby

Niva Dyje je prírodná rezervácia s množstvom rybníkov, ktoré slúžia ako dôležité miesta pre pozorovanie vtákov. Trasa vedie popri rybníkoch s scenériou, kde si môžete vychutnať ticho a pokoj tejto oblasti. Dĺžka cca 10-20 km v závislosti od konkrétnej trasy. Zaujívavé cyklotrasy a pozorovanie vtákov, rybníkov, bohatá flóra a fauna to istia.

Cyklotrasa Lanžhot – Soutok

Lanžhot je hraničná obec medzi Kútmi a Břeclavou. Táto cyklotrasa vedie z obce Lanžhot cez lužné lesy až k sútoku Moravy a Dyje. Cesta je veľmi nenáročná a vedie krásnou prírodou. Ojedinelé močariská a lesy vám vyrazia dych. Ako cesta do praveku. Celý cyklo okruh zvládnete do 30 km.

Moravská Amazonie
Moravská Amazonie foto restartnisa

Odporúčania pre cykloturistov v Moravskej Amazónii:

  • Výbava: vzhľadom na vlhkosť oblasti a lužným lesom sa odporúča mať kvalitný bicykel s dostatočným zabezpečením pred vodou. Nezabudnite na repelent proti hmyzu a dostatok vody.
  • Najlepší čas na návštevu: Jarné a letné mesiace sú najvhodnejšie. Vtedy je príroda v plnom rozkvete a teplote. Pozor na záplavy. Amazonie je podmáčaná a často aj pod vodou. Preto tu často vyhlasujú zákaz vstupov na lesné chodníky.
  • Ísť vlakom a bicyklom do Moravské Amazonie je lepšie ako autom. Vlaky chodia často a nemusíte riešiť a parkovanie a vracanie sa k autu. Začnete v kútoch, skončíte v Břeclavi.
  • Pozorovanie vtáctva: Oblasť je rajom pre ornitológov, takže si vezmite ďalekohľad na pozorovanie vtákov, ako sú bociany, volavky či orly.

Vlakom a bicyklom do Moravské Amazonie

Moravská Amazonie je skvelou destináciou pre tých, ktorí milujú prírodu, ticho a pokoj. Objavíte prevažne nenáročné cyklotrasy, vhodné pre rodiny s deťmi. Ponúkajú množstvo krásnych výhľadov a jedinečných prírodných zážitkov. Ale to hlavné, celá oblasť je iba kúsok od stanice Kúty, kam sa dostanete z Bratislavy za pár eur a hodinku vlakom.

Pošli ďalej
7 kopcov 3 jazerá
7 kopcov 3 jazerá

ZSSK restart challenge. Po svojich alebo na bicykli. Odporúčané trasy turistickej a cykloturistickej výzvy 7 kopcov 3 jazerá. Sleduj náš instagram.

Articles: 129