Turistika Slovinsko: Najkrajšie turistické traily

Turistika Slovinsko nie je tak vzdialená. Túto krajinu a jej hory máme cez rakúske diaľnice na dosah a Julské Alpy sú medzi turistami pojmom. NIelen medzi turistami. Slovinsko je aj cyklistická veľmoc. Malebná krajina okolo Tarvisia s bohatou prírodou, pohoriami, jazerami a jaskyňami. Ak očakávate aktívny hiking, turistiku a more zážitkov, potom si vyberte si slovinské hory ako cieľ. Často pri plánovaní padajú otázky, kam sa v Slovinsku vybrať a čo všetko zažiť. Nuž, tu je náš výber. Slovinsko: Najkrajšie turistické traily:

Výstup na Triglav (2864 m)

Lokalita : Julské Alpy

Turistika Slovinsko
Turistika Slovinsko foto depositphotos

Veľkolepé, tajomné, vzrušujúce, hravé a jedinečné.“ Aj takto ospevujú Slovinci Triglavský národný park. Jeho najvyšším vrcholom je Triglav– vrchol Slovinska a symbol národa. Výstup naň je ikonickým zážitkom, no je náročný a často sa robí na dva dni s prespaním na horskej chate. Na vrchole ponúka dychberúce výhľady na celé Julské Alpy. Najpopulárnejšia trasa začína v doline Vrata a vedie cez Triglavský dom.

Menej zdatní turisti často v Triglavskom parku objavujú tiesňavu Vintgar, ktorú ľahko zdoláte aj s malými deťmi.

Tiesňava Vintgar
Tiesňava Vintgar foto Katka Cviková

Slemenova špica

Lokalita : Julské Alpy, Mangart

Krásna a relatívne nenáročná túra. Vedie na vrchol Slemenovej špice s nádherným výhľadom na vrcholy Jalovec a Mangart . Trasa je ideálna pre stredne zdatných turistov. Turisti ju obľubujú najmä na jar v lete, keď kvitnú lúky.

Sedlo Margart
Prechod cez Mangart foto Matej Melicher

Sočská cesta (Soča Trail)

Lokalita : Údolie rieky Soča

Táto trasa sleduje priezračnú tyrkysovú rieku Soča, ktorá je jednou z najkrajších riek v Európe. Vedie cez mosty, lesy a skalnaté úseky a ponúka množstvo miest na oddych alebo kúpanie. Začať môžeš v Trente a skončiť pri Bovci . Ide o stredne ročnú túru plnú prírodných krás.

Velika Planina

Lokalita : Kamniško-Savinjske Alpy

Malebná horská lúka, kde sa nachádza tradičná slovinská pastierska dedinka s unikátnymi drevenými domčekmi. Túra je nenáročná a zábavná pre rodiny s deťmi. Ponúka nádherné panorámy a príležitosť vidieť tradičný spôsob života slovinských pastierov.

Bohinjské jazero a Vodopád Savica

Bohinjské jazero
Bohinjské jazero foto Matej Melicher

Lokalita : Triglavský národný park

Popis : Krásna nenáročná túra okolo Bohinjského jazera s možnosťou výstupu k vodopádu Savica , ktorý je jedným z najznámejších vodopádov v Slovinsku. Trasa je vhodná pre všetky vekové kategórie a ponúka relaxačné prechádzky popri jazere s krištáľovou čistou vodou.

Škocjanske jaskyne

Skočjanske jaskyne
Škocjanske jaskyne foto depositphotos

Lokalita : Krasová oblasť

Túra vedie cez úchvatný krasový systém jaskýň, ktorý sú zapísané v zozname UNESCO. Prechádzka ponúka pohľad na obrovské podzemné priestory, rieku a rôzne kvapľové formácie. Je to viac zážitková turistika s pridanou hodnotou geológie a histórie.

Vršičský priesmyk (Vršič Pass)

Bovec
Cesta na Vršič foto Matej Melicher

Lokalita : Julské Alpy

Vršič je najvyšší priesmyk v Slovinsku. Tiež jedna z najkrajších ciest pre bicyklovačku a cestovanie autom, ale tiež pre turistiku. Trasa vedie z Kranjskej Gory cez priesmyk až do doliny Soča. Z priesmyku je množstvo možností na turistiku, vrátane krátkych výstupov na okolité vrcholy alebo jednoduchších prechádzok s výhľadmi.

Logarská dolina a Rinka vodopád

Lokalita : Kamniško-Savinjske Alpy

Vodopád Rinka
Vodopád Rinka zdroj depositphotos

Jedna z najkrajších alpských dolín v Slovinsku je známa svojou prírodou a impozantným nádherným vodopádom Rinka . Ľahká až stredne náročná trasa je vhodná aj pre turistov, ktorí pokračujú v objavovaní ďalších oblastí Kamniško-Savinjských Álp.

Planina Prevala

Lokalita : Julské Alpy

Táto menej známa túra vedie cez alpské lúky a lesy na planinu Prevala , prípadne sú výhľady na Julské Alpy a Triglavský národný park. Cesta je menej frekventovaná. Ak hľadáte pokoj a samotu v krásnej prírode, ste na mieste.

Pastierska koliba na jej vrchu Preval je obľúbeným výletným miestom. Za dobrého počasia chata ponúka nádherné výhľady na slovinské hory. Od susednej Košuty, cez Dobrču až po najvyššie štíty Julských Álp.

Piran – pobrežné traily

tunel Šalet - Z Izoly do Piranu na bicykli
Tunel Šalet – Z Izoly do Piranu na bicykli foto katka Cviková

Lokalita : Slovinské pobrežie

Milovníkom mora a pobrežných prechádzok odporúčame túry a cyklotrasy okolo mesta Piran popri pobreží až do historického Portoroža. Cesta ponúka nádherné výhľady na Jadranské more, prechádzky po pláži a malebné výhľady na stredoveké prímorské mestá.

Turistika Slovinsko

Slovinsko: Najkrajšie turistické traily. Snažili sme sa vybrať rôznorodé trasy po celej krajine. Každopádne Slovinsko je neďaleko. Je turistickým rajom pre všetkých, či už preferujú ľahké prechádzky okolo jazier alebo náročné výstupy do hôr. Vrátane cyklistických. Výhľady na Alpy, krištáľovo čisté rieky a jazerá, spolu s bohatou kultúrou robia z tejto krajiny perfektnú destináciu na naloženie kilometrov v Kardionápravníku, aktívne športovanie a objavovanie krásy prírody.

Pošli ďalej
Tibor Gapota
Tibor Gapota

Vláčikový nadšenec, aktívny účastník a bloger 7 kopcov 3 jazerá a sprievodca výletmi po slovenských hradoch a zámkoch.

Articles: 29