Najkrajšie túry v Malých Karpatoch a okolí Bratislavy

V Karpatoch sme vyrástli a do Malých Karpát sa pravidelne vraciame. Na bicykli i vo vibramách. Sú obľúbeným cieľom Bratislavčanov a turistov, najmä vďaka blízkosti k Bratislave a Trnave. Skúsme teda natipovať najkrajšie túry v Malých Karpatoch.

Malé Karpaty sa nachádzajú na západe Slovenska a tvoria prirodzenú hranicu medzi Záhorím a Podunajskou nížinou. Hoci sú jedným z menších karpatských pohorí, ich historický, kultúrny a geologický význam je veľký. Ich najvyšším vrchom sú Záruby s nadmorskou výškou 768 metrov. História Malých Karpát siaha až do praveku o čom svedčí aj praveké opevnenie Molpír. Ponúkajú množstvo krásnych turistických trás, ktoré sa dajú absolvovať počas jedného dňa a ktoré vás prevedú cez nádhernú prírodu, hrebene a historické pamiatky. Sú tiež pretkané cyklotrasami a MTB singletrailami. Aké sú podľa nás najkrajšie túry v Malých Karpatoch? Pozrite sa:

Malé Karpaty kam na výlet

Ponúkame vám prehľad tipov a popis niektorých z najkrajších túr:

Výhľad z rozhľadne Kamzík
Výhľad z rozhľadne Kamzík na televíznu vežu

Výstup na Devínska Kobylu

  • Dĺžka: cca 10 km, 514 m n.m. (okruh z Devína alebo Devínskej Novej Vsi)
  • Náročnosť: ľahká až stredná

Devínska Kobyla je najvyšším vrchom Bratislavského lesoparku a ponúka nádherné výhľady na Bratislavu, Rakúsko, rieku Moravu a Dunaj. Výstup môžete začať buď z Devínskej Novej Vsi alebo priamo z Devína, pričom po ceste natrafíte na viaceré zaujímavosti ako Sandberg, kde sa nachádzajú fosílie pravekých zvierat, či novú rozhľadňu na Devínskej Kobyle. Blízkosť hradu Devín, kde sa spájajú rieky Dunaj a Morava, pridáva na atraktivite tejto trasy.

Pajštúnsky hrad

  • Dĺžka: cca 8 km (z Borinky)
  • Náročnosť: stredná

Zrúcanina hradu Pajštún, týčiaca sa nad obcou Borinka, je obľúbeným cieľom mnohých turistov. Trasa vedie cez les a v závere po strmšom stúpaní vás čaká hrad so svojimi zaujímavými skalnými formáciami. Hrad ponúka nádherné výhľady na okolie, vrátane Záhoria a Rakúska. Hrad Pajštún bol kedysi dôležitým strážnym bodom a dnes je známy aj medzi horolezcami, ktorí tu trénujú na skalách.

Maskaróny na Pajštúne
Maskaróny na Pajštúne

Výstup na Vysokú

  • Dĺžka: cca 10 km, 754 m n.m. (z obce Kuchyňa)
  • Náročnosť: stredná až ťažká

Vysoká je jedným z najvyšších vrcholov Malých Karpát a objavíte tu úžasné výhľady na celé pohorie a Záhorskú nížinu. Trasa začína v obci Kuchyňa a vedie cez lesy a lúky s krásnymi výhľadmi. Z vrcholu uvidíte aj ďalšie významné vrchy Malých Karpát, ako napríklad Veľkú Homoľu. Vrch Vysoká je známa svojou prírodnou krásou a bohatou flórou, najmä v jarných mesiacoch, keď kvitnú lesné kvety.

Veľká Homoľa a rozhľadňa

  • Dĺžka: cca 8 km, 709 m n.m. (z obce Modra – Zochova chata)
  • Náročnosť: ľahká až stredná

Veľká Homoľa je obľúbenou destináciou v okolí Bratislavy, najmä vďaka svojej vysokohorskej rozhľadni, z ktorej sa naskytá nádherný panoramatický výhľad na Malé Karpaty, Záhorie a v diaľke aj na Alpy. Trasa je vhodná aj pre rodiny s deťmi a vedie po lesných chodníkoch z oblasti Zochovej chaty. Na vrchole sa nachádza jedna z najvyšších drevených rozhľadní na Slovensku, ktorá ponúka 360-stupňový výhľad.

Výstup na Plavecký hrad

  • Dĺžka: cca 6 km (z obce Plavecké Podhradie)
  • Náročnosť: ľahká až stredná

Zrúcanina Plaveckého hradu leží na kopci nad obcou Plavecké Podhradie. Výstup je nenáročný a vedie lesnou cestou. Z hradu sa ponúkajú krásne výhľady na Záhorskú nížinu, Malé Karpaty a okolité kopce. Hrad je obľúbeným miestom pre rodinné výlety a fotografie. Plavecký hrad postavili v 13. storočí a jeho zrúcaniny sú dnes miestom, kde sa organizujú historické akcie a výlety.

foto bea Merely 7 kopcov 3 jazerá

Čermáková lúka a Biele skaly

  • Dĺžka: cca 14 km (okruh z Rače)
  • Náročnosť: stredná

Čermákova lúka je krásnym miestom uprostred Malých Karpát, kde môžete nájsť pokoj a oddych. Trasa vedie z bratislavskej mestskej časti Rača a pokračuje cez lesy až k Bielem skalám, ktoré ponúkajú úžasné výhľady. Túra je vhodná aj na rodinný výlet. Trasu si obľúbili najmä cyklisti a v zime je ideálna na bežecké lyžovanie.

Roštún (Vápenná)

  • Dĺžka: cca 9 km, 752 m n.m. (okruh z Plaveckého Podhradia)
  • Náročnosť: stredná

Výstup na Vápennú (známu aj ako Roštún) je jednou z najkrajších túr v Malých Karpatoch. Trasa vedie cez lesy a lúky s množstvom krásnych výhľadov, a samotný vrchol je charakteristický svojim vápencovým podložím. Z vrcholu objavíte nádherné panoramatické výhľady na celé Malé Karpaty. Na vrchole sa nachádza kríž a krásne skalné útvary, ktoré pridávajú na dramatickosti celého výstupu. Vápenná bola cieľom turistickej výzvy 7kopcov 3jazerá už v roku 2016.

Vytlačiť bajk až na Vápennú :-)
Vytlačiť bajk až na Vápennú 🙂

Výstup na Záruby

  • Dĺžka: cca 11 km, 768 m n.m. (z obce Smolenice)
  • Náročnosť: stredná

Záruby sú najvyšším vrcholom Malých Karpát. Trasa vedie zo Smoleníc a ponúka nádherné lesné úseky, lúky a panoramatické výhľady z vrcholu. Počas túry môžete navštíviť aj zrúcaniny hradu Ostrý Kameň, ktoré sú atraktívnym miestom pre krátku zastávku. Smolenický zámok a jaskyňa Driny sa nachádzajú v blízkosti, čo robí túto túru ešte atraktívnejšou.

Výhľad na Smolenice z Molpíru
Výhľad na Smolenice z Molpíru

Najkrajšie túry v Malých Karpatoch

Malé Karpaty sú ideálnym miestom na jednodňové výlety v prírode. Každá trasa má svoje čaro, a či už preferujete historické pamiatky, skalné útvary, rozhľadne, alebo tiché lesy, v tomto pohorí si každý nájde niečo pre seba.

Pošli ďalej
7 kopcov 3 jazerá
7 kopcov 3 jazerá

ZSSK restart challenge. Po svojich alebo na bicykli. Odporúčané trasy turistickej a cykloturistickej výzvy 7 kopcov 3 jazerá. Sleduj náš instagram.

Articles: 121