Najstaršie hrady na Slovensku

Áno. Na Slovensku sa nachádzajú aj mnohé staré necirkevné stavby. Sú svedectvom o histórii a kultúre nášho územia. Hoci najstaršie dochované stavby sú často sakrálneho charakteru, existuje aj niekoľko významných stavieb, zväčša hradov a opevnení. Na niektoré z nich sme sa vybrali aj v rámci turistickej výzvy 7 kopcov 3 jazerá. Tu je náš výber: Najstaršie hrady na Slovensku:

Medzi takéto stavby by sme určite mohli priradiť aj hradisko Valy, Ducové, Sitno či pozostatky z Veľkomoravských hradísk na Zobore, ale z nich už pôvodného (okrem archeologických vykopávok a replík) veľa neostalo.

Nitriansky hrad

Hrad Nitra
Hrad Nitra zdroj depositphotos

Lokalita: Nitra, Nitriansky kraj (11. storočie)

Nitriansky hrad má základy, ktoré siahajú do 11. storočia. Hrad bol dôležitým centrom Veľkej Moravy a neskôr Uhorského kráľovstva. Aj keď bol hrad viackrát prestavaný, niektoré časti, ako napríklad základy a niektoré múry, pochádzajú z tohto obdobia.

Spišský hrad

Lokalita: Spišské Podhradie, Prešovský kraj (12. storočie)

Spišský hrad, jeden z najväčších hradných komplexov v strednej Európe, má základy datované do 12. storočia. Tento monumentálny hrad je významným svedkom stredovekej architektúry a histórie.

Panoráma Spišského hradu
Panoráma Spišského hradu

Zvolen (Pustý hrad)

Lokalita: Zvolen, Banskobystrický kraj (12. storočie)

Popis: Pustý hrad nad Zvolenom je ďalším z významných hradov, ktorého základy siahajú do 12. storočia. Hrad bol v minulosti rozsiahlym komplexom a dnes tu možno vidieť ruiny, ktoré dokumentujú jeho niekdajšiu veľkosť.

Devínsky hrad

Lokalita: Bratislava, Bratislavský kraj (9. storočie)

Devínsky hrad je jedným z najstarších hradov na Slovensku, ktorého počiatky siahajú do 9. storočia, do obdobia Veľkej Moravy. Hrad bol strategicky významný pre kontrolu nad údolím Dunaja a Moravy. Aj keď Napoleonské vojská hrad zničili v roku 1809, jeho základy a ruiny sú stále viditeľné.

Devínska bicyklovačka
Devínsky hrad spoza Dunaja

Nitranský Vŕšok (Veľkomoravské hradisko)

Lokalita: Nitra, Nitriansky kraj (9. storočie)

Na Nitranskom Vŕšku sa nachádzali hradiská, ktoré sú datované do obdobia Veľkej Moravy (9. storočie). Aj keď samotné opevnenia už neexistujú, archeologické nálezy ukazujú na bohatú históriu tohto miesta.

Čachtický hrad

  • Lokalita: Čachtice, Trenčiansky kraj (13. storočie)
  • Čachtický hrad je známy najmä vďaka legende o Alžbete Báthoryovej. Postavili ho v prvej polovici 13. storočia. Aj keď je dnes hrad zrúcaninou, jeho história a architektúra ponúkajú zaujímavý pohľad do stredoveku.
Čachtický hrad
Čachtický hrad

Oponický hrad

Lokalita: Oponice, Nitriansky kraj (13. storočie)

Oponický hrad postavili v 13. storočí. Slúžil ako sídlo šľachtických rodín. Dnes je hrad zrúcaninou, ale stále sa tu dá nájsť množstvo zachovaných častí, ktoré svedčia o jeho bývalej sláve.

Hrad Oponice
Oponický hrad

Hrad Šariš

Lokalita: Veľký Šariš, Prešovský kraj (13. storočie)

Hrad Šariš je jedným z najstarších hradov na Slovensku, postavený na staršom základe pravdepodobne už v 12. storočí, s prvými písomnými zmienkami v 13. storočí. Hrad bol dôležitým stredovekým opevnením a dnes je obľúbeným cieľom turistov.

Pajštún

Lokalita: Borinka, Bratislavský kraj (13. storočie)

Pajštúnsky hrad postavili v 13. storočí a slúžil na ochranu obchodnej cesty vedúcej do Bratislavy. Hrad je dnes zrúcaninou, no jeho poloha v Malých Karpatoch z neho robí obľúbený cieľ turistov.

Maskaróny na Pajštúne
Maskaróny na Pajštúne

Levický hrad

Lokalita: Levice, Nitriansky kraj (13. storočie)

Levický hrad založili v 13. storočí na ochranu územia proti Tatárom. Dnes je z neho zrúcanina. Stále však predstavuje dôležitý kúsok histórie Levického okresu.

Levický hrad
Levický hrad

Zoznam nie je zďaleka presný ani úplný. O prvenstve „Najstaršie hrady na Slovensku“ sa vedú stále diskusie. Necirkevné stavby predstavujú rôznorodú históriu Slovenska, od hradov a opevnení až po strategické miesta, ktoré mali dôležitú úlohu v histórii územia.

Pošli ďalej
7 kopcov 3 jazerá
7 kopcov 3 jazerá

ZSSK restart challenge. Po svojich alebo na bicykli. Odporúčané trasy turistickej a cykloturistickej výzvy 7 kopcov 3 jazerá. Sleduj náš instagram.

Articles: 126