Najkrajšie rokliny v Slovenskom raji

Slovenský raj je známy svojimi nádhernými roklinami a tiesňavami, ktoré ponúkajú adrenalín a nezabudnuteľné zážitky v divokej prírode. V propozícciách turistickej výzvy 7 kopcov 3 jazerá sa už objavilo viac cieľov: Tomášovský výhľad, Zejmarská roklina i Suchá Belá. Ktoré sú však tie najvyhľadávanejšie? Predstavujeme najkrajšie rokliny v Slovenskom raji, ktoré by ste nemali vynechať:

Suchá Belá

Popis: Suchá Belá je najznámejšou a najnavštevovanejšou roklinou v Slovenskom raji. Je to ideálna trasa pre tých, ktorí hľadajú dobrodružstvo a krásne prírodné scenérie. Prechádzka roklinou zahŕňa množstvo rebríkov, mostíkov, reťazí a drevených lávok, ktoré prekonávajú vodopády a skalné útesy. Najznámejšími miestami v roklinách sú Misové vodopády a Okienkový vodopád.

Prielom Hornádu

Popis: Prielom Hornádu je impozantná kaňonovitá dolina vytvorená riekou Hornád. Táto roklina je dlhá viac než 16 km a ponúka rôzne náročné úseky, kde turisti musia prejsť popri reťaziach a lávkach upevnených na skalách nad riekou. Trasa vedie nádhernou divokou prírodou a ponúka krásne výhľady na rieku a okolité lesy.

Veľký Sokol

Popis: Veľký Sokol je najdlhšou a jednou z najmenej navštevovaných roklín Slovenského raja, čo ju robí ideálnou pre tých, ktorí hľadajú pokojnejší zážitok v prírode. Roklina ponúka úzke priechody medzi skalnými stenami, rebríky a drevené mostíky, ktoré vedú popri nádherných vodopádoch. Je to divoká a dramatická roklina, ktorá si vyžaduje určitú fyzickú zdatnosť.

tiesňava Piecky

Popis: Roklina Piecky je známa svojimi úzkymi priechodmi, strmými rebríkmi a nádhernými vodopádmi. Najvýznamnejším bodom trasy je Veľký vodopád, ktorý turisti prekonávajú pomocou rebríka a reťazí. Roklina je menej náročná ako Veľký Sokol, ale stále ponúka veľa adrenalínu a krásnych prírodných scenérií.

roklina Kyseľ

Popis: Roklina Kyseľ bola dlhé roky uzavretá kvôli požiaru, no dnes je opäť prístupná a ponúka unikátny zážitok cez ferratovú trasu. Prechod roklinou Kyseľ je výzvou, kde turisti musia používať výstroj na via ferraty. Trasa vedie cez úzke kaňony, vodopády a cez mostíky, pričom ponúka úchvatné pohľady na divokú prírodu.

Malý Kyseľ

Popis: Malý Kyseľ je vedľajšou roklinou hlavného Kyseľa a je tiež prístupný prostredníctvom via ferraty. Roklina je kratšia a o niečo menej náročná, ale ponúka podobné prírodné krásy vrátane vodopádov a úzkych skalných priechodov.

Sokolia dolina

Popis: Sokolia dolina je známa svojím vysokým Závojovým vodopádom, ktorý je najvyšším vodopádom v Slovenskom raji (okolo 70 metrov). Trasa vedie cez strmé rebríky a úzke priechody, ktoré vedú k úžasným výhľadom na vodopád a okolitú prírodu. Táto roklina je jednou z najnáročnejších, ale zároveň najkrajších.

Zejmarská roklina

Popis: Zejmarská dolina štartuje za Palcmanskou Mašou v časti Biele vody. Okolo Nálepkovho vodopádu, solídne zavodneného najmä na jar a jeseň, sa roklinou dostanete až na Geravy, kde v roku 2024 po dlhých rokoch opätovne spustili lanovku.

Rokliny Slovenského raja

Tieto tiesňavy a rokliny v Slovenskom raji ponúkajú úžasné prírodné scenérie, dramatické kaňony a nádherné vodopády. Najmä však solídny adrenalín. Prechod týmito roklinami je nezabudnuteľným zážitkom, ktorý vyžaduje aj určitú fyzickú zdatnosť. Ae odmena v podobe nádherných výhľadov a prírody stojí za to.

Pošli ďalej
7 kopcov 3 jazerá
7 kopcov 3 jazerá

ZSSK restart challenge. Po svojich alebo na bicykli. Odporúčané trasy turistickej a cykloturistickej výzvy 7 kopcov 3 jazerá. Sleduj náš instagram.

Articles: 124