Prečo navštíviť Lietavský hrad?

Mám plné zuby politiky, ruchu mesta, preplnených nákupných centier i nekonečných hádok na sociálnych sieťach. Zrazu som dostal chuť zbaliť si batoh a utiecť. Vrátiť sa k histórii a základom. A tak sa stal Lietavský hrad mojim cieľom. Lietavský hrad sa rozprestiera na ploche približne 9 478 m². Toto ho radí medzi najväčšie hradné komplexy na Slovensku. Navyše v srdci Súľovskýcch skál a Rajeckej doliny. Kamenné rozvaliny plné histórie, kde sa zastavil čas, neexistuje wifi a strácaš aj mobilný signál.

Rajecká Anča

Čo je lepšie na vyčistenie hlavy než vyraziť sám na vlak a vystúpať do kopca, kde je jediným zvukom dňa klepot koľajníc, ťažké dýchanie a praskanie mojich kĺbov? Presne to ponúka výlet Rajeckou Ančou na Lietavský hrad, jeden z najväčších hradných areálov na Slovensku. Už samotný výstup je akousi formou meditácie – každým krokom sa vzďaľujem od online sveta, lebo signál aj tak čoskoro zmizne a kapacitu baterky potrebujem aj tak na fotenie. Každým krokom sa vzďaľujem od svojej chuti niečo zdieľať, niekomu zavolať, dať niekomu „like“, alebo reagovať na ďalší priblblý status.

Aj vtedy komunikovali

Lietavský hrad postavili niekedy v 13. storočí. Zažil viac rodinných drám ako „Panelák“ alebo ktorýkoľvek nekonečný markízacký seriál. V 16. storočí sa dostal do vlastníctva slávneho šľachtického rodu Thurzovcov, ktorí ho prestavali na pohodlné sídlo. Ich renesančné prístavby síce dnes už len ťažko rozoznať, ale môžete si predstaviť, aké to asi bolo viesť debaty o politike, keď jedinou formou komunikácie bol list doručený na koni.

Únik pred technológiou

Lietavský hrad

Keď už prídeš na Lietavský hrad, uvedomíš si, že v minulosti veci fungovali inak. Žiadne elektrické svetlo, žiadne kúrenie, a, bohužiaľ, ani žiadne moderné hygienické potreby. Ale mohlo to mať svoje výhody! Nemuseli sa obávať, či nestratili svoju elektrickú zubnú kefku, pretože na hrade by ju aj tak nemohli nabiť. Aj šampón by asi vtedy hľadali márne.

Kedysi dávno museli obyvatelia Lietavského hradu čeliť nebezpečenstvám v podobe útočníkov. Dnes jediné, čoho sa musíš báť, je to, aby si stihol späť posledný vlak. Prečo teda nehecnúť kamarátov a nedať to na bicykli? Kto prvý dorazí/ dotlačí bicykel na hrad, môže sa cítiť ako staroveký hrdina – aj keď len s plechovkou piva a horalkou. Ak si ich každý vynesie.

Tajomstvá, legendy a… pekné fotky

Ktorý iný hrad ti ponúkne taký výhľad na Rajec a nádhernú prírodu Žilinskej kotliny? Lietavský hrad je nielen historickým ale i mystickým skvostom. Miestni hovoria, že tu možno stretnúť duchov alebo nájsť ukrytý poklad. Na ktorom hrade však nie? Ak na duchov neveríš, aspoň si urobíš pekné fotky na Instagram. A môžeš predstierať, že tie machom porastené steny sú tvojou kreáciou a umeleckým zámerom.

Prečo teda vyšliapať na Lietavský hrad?

Už vlak je dodrodružstvo. Ale navštíviť Lietavský hrad je ako stretnutie s minulosťou – trochu drsné, pri stúpaní občas nepríjemné, ale nakoniec sa ti to zapáči. Začne pracovať aj tvoja fantázia. História sa tu prepletá s krásnou rajeckou prírodou a ak si k tomu pridáš fakt, že konečne budeš chvíľu bez smartfónu, nie je dôvod, prečo by si si nemal obuť turistické topánky, vziať batoh a vyraziť. Najmä ak vstup na hrad je stále bezplatný.

O to, že je na hrade stále čo vidieť sa starajú nezištne dobrovoľníci v Združení na záchranu Lietavského hradu. Ich prácu je vidieť a treba ju oceniť. Odvádzajú skvelú prácu.

Ak potrebuješ pauzu od všetkého moderného a chceš si pripomenúť, že svet kedysi fungoval aj bez pracovného tempa, kariéry, sociálnych sietí a aplikácií, potom Lietavský hrad je to pravé miesto. Každopádne Rajecká dolina a Súľovské skaly sú neďaleko. Stačí vystúpiť v Lietavskej Lúčke.

Pošli ďalej
Tibor Gapota
Tibor Gapota

Vláčikový nadšenec, aktívny účastník a bloger 7 kopcov 3 jazerá a sprievodca výletmi po slovenských hradoch a zámkoch.

Articles: 23