Rajeckou Ančou na Stratený Budzogáň a Zbyňovskú Ihlu

Od šiestej rána počnúc, každé dve hodiny vyráža vlak, osobáčik zo Źiliny do Rajeckej doliny. Domáci ho inak nenazvú iba Rajecká Anča, hoci tá pôvodná (originálna) už doslúžila. A tak sedíme v rýchliku na Žilinu s cieľom objaviť túto prekrásnu dolinu a previezť sa Rajeckou Ančou na Stratený Budzogáň a Zbyňovskú Ihlu, ktoré patria medzi ciele 7 kopcov 3 jazerá 2024.

Zbyňovskí ihla

Rajecká Anča

Kultový vlak, ktorý spája Žilinu s malebnou Rajeckou dolinou je pomenovaný po regióne, ktorým prechádza. História železnice v Rajeckej doline sa začala písať koncom 19. storočia. Vlakové spojenie vtedy prinieslo hospodársky rozvoj a zlepšenie životných podmienok v celej Rajeckej doline. V prvých rokoch prevádzky boli na trati nasadené parné lokomotívy. Vlak si čoskoro získal obľubu medzi miestnymi obyvateľmi a stal sa dôležitou dopravnou spojnicou medzi Rajcom a Žilinou. Parné lokomotívy postupne nahradili dieselové a neskôr elektrické rušne, čo zlepšilo efektivitu a komfort cestovania. Práve v tomto období si vlak vyslúžil prezývku „Rajecká Anča“, ktorá sa rýchlo uchytila medzi miestnymi obyvateľmi a stala sa súčasťou ľudového folklóru.

Dnes je Rajecká Anča synonymom pre príjemné a pohodlné cestovanie Rajeckou dolinou. Vlak prechádza krásnou krajinou, ponúkajúc nádherné výhľady na okolité hory, lesy a rieky. Mnohí turisti využívajú tento vlak na výlety na Lietavský hrad, Súľovské skaly, alebo do kúpeľného mestečka Rajecké Teplice, kde si môžu vychutnať liečebné procedúry a relaxovať v termálnych prameňoch. Vlak sa objavuje v mnohých miestnych legendách a príbehoch, a stal sa súčasťou regionálnej identity. Mnoho obyvateľov Rajeckej doliny si nedokáže predstaviť svoj každodenný život bez tohto ikonického spoja.

Foto Peter Vitkovský 7 kopcov 3 jazerá

Stanica Zbyňov

Ak sa chcete dostať na skalné útvary Zbyňovská Ihla a Stratený Budzogáň, vystúpte v Zbyňove, dve zastávky pred konečnou. Vedie odtiaľ žltý turistický chodník, ktorý vás k obom útvarom dovedie. Ak máte MTB zvládnete to aj na bicykli s dovetkom: posledných 500 m budete musieť tlačiť. 🙂

Chodník od stanice nezaberie od stanice viac ako 5 km s 345 m prevýšením.. Viď trasa

Je len na vás, či sa potom spustíte na Veľkú lúku a do Súľova Hradná, odkiaľ je to len dole kopcom na stanicu Predmier, alebo sa vrátite do Rajeckej doliny a spoznáte ďalšie jej krásy, napríklad kúpele Rajecké Teplice, Orloj a Betlehém v Rajeckej Lesnej. Nezabudnite si načapovať pri prameňoch Rajca, Vyteká tu úplne zdarma. Ak pôjdete bicyklami, zvoľte namiesto hlavnej cesty oveľa zábavnejšiu trasu cez Ďurčinú.

Súľov
Súľov Hradná foto katka Syneková

Lietavský hrad

Lietavský hrad je jednou z najväčších zrúcanín na Slovensku. Majestátne stráži okolie Rajeckej doliny. Postavili ho koncom 13. storočia ako strážny hrad na ochranu obchodnej cesty z Ponitria do Poľska. Na hrad sa dostanete pešo z obcí Lietava a Lietavská Svinná. Výstup naň trvá približne hodinu a vedie cez lesné cesty a chodníky.

Hrad ietava foto depositphotos

Ak ste na bicykli a máte dosť síl, vrelo odporúčam trasu zo Súľova ponad lúku cez Roháčske sedlo na Podhorie a Lietavu. Výstup na Lietavský hrad sa však bez tlačenice nezaobíde. Spustíte sa potom až do Lietavskej lúčky, odkiaľ je do Žiliny iba na skok.

Ak však chcete objavovať lietavský hrad pešo a s deťmi, treba vystúpiť v Lietavskej Svinnej odkiaľ vedie na hrad zelený turistický chodník.

Bicykel a vlak

MTB rajec

Výlet Rajeckou Ančou na Stratený Budzogáň a Zbyňovskú Ihlu má aj svoje úskalia. Majte na pamäti, že najmä v letnom období je vlak naplno vyťažený. Zažijete tak chvíle, že sa do vlaku nedostanete ani so skladačkou.

S rastúcim záujmom o ekologické a udržateľné formy dopravy má Rajecká Anča pred sebou sľubnú budúcnosť. Rajecká Anča je viac než len vlakom – je to živá legenda, ktorá spája minulosť s prítomnosťou a budúcnosťou. Tento vlak symbolizuje prepojenie medzi ľuďmi a prírodou, históriou a modernitou, a je neodmysliteľnou súčasťou života v Rajeckej doline.

Pošli ďalej
Reštartnisa
Reštartnisa

Dávame veci do pohybu. Nakazíme ťa endorfínmi, pohybom a zdravým životným štýlom. Pod touto značkou občas píše zakladateľ, administrátor a bloger projektu Reštartnisa Petere články na tému aktívny pohyb, turistika, beh, cyklistika, zdravá životospráva a životný reštart.

Articles: 318