Čomu by sme sa mali v stravovaní vyhýbať a čo naopak vyhľadávať. Nasledujúcu tabuľku možete vnímať tiež ako prvú informačnú pomoc. Ani zďaleka nie je vyčerpávajúca, ale pre prvú orientáciu, čoho sa vyvarovať úplne postačí. V ďalších článkoch si viaceré potraviny preberieme podrobnejšie, najmä z hľadiska kalorickej hodnoty, glykemického indexu a nutričných zložiek.
Zlé mäso
- všetko fritované a vyprážané na oleji
- tučné bravčové mäso
- údené mäso
- údeniny, klobásy, priemyselné salámy
- zabíjačkové špeciality, oškvarky, lalok
- kačica, hus
Dobré mäso
- ryby
- kurence, pokiaľ možno domáce
- údená šunka
- divina
- kvalitné hovädzie
- varené, dusené, prírodné
Zlé prílohy
- majonéza, smotana, dresingy, tatárka
- hranolky, pečené zemiaky, mastný výpek
- biely chlieb a pečivo
- lokše a masti
- zaváraniny
- stužené tuky a margaríny (polotovary na tejto báze)
Dobré prílohy
- nízkotučný jogurt
- varené zemiaky
- ryža
- cestoviny
- celozrnný chlieb a pečivo v obmedzenej miere
- zelenina v akomkoľvek množstve
Zlé pochutiny
- solené oriešky, chipsy, crackery
- zmrzliny, nanuky
- šľahačka
- torty, zákusky,koláče
- čokolády, tyčinky, napolitánky
- bombóny, cukríky
- kandizované ovocie
- tučné syry
- presladené musli
Dobré pochutiny
- dajte si jabĺčko
- v princípe väčšina ovocia
- občas trochu medu
- vlašské orechy
- ovsené vločky
Zlé pitie
- sladké vody a malinovky
- plnotučné a kondenzované mlieko
- čokoládové nápoje
- alkohol (najmä pivo a destiláty)
Dobré pitie
- čistá voda
- striedavo minerálky
- čaje
Väčšina vyššie vymenovaných zlých potravín zvyšuje cholesterol a úspešne podporuje rast nadváhy.
Zhrnutie
- Vyhýbajte sa rafinovaným cukrom
Okrem toho, že prebehli rafináciou sú rafinovane vkladané temer do každej potraviny. Producenti dobre vedia, že cukor je návyková látka. - Obmedzte biele pečivo na minimum
Uprednostnite radšej celozrnné produkty - Vyhýbajte sa tučným jedlám a najmä polotovarom
Dôvodom je vysoký obsah nasýtených mastných kyselín, ktoré technologicky vznikajú pri vyprážaní potravín, či stužovaní tukov. Áno dnešné sladkosti, čokolády a koláče sú plné margarínu a stužených rastlinných olejov. Margarín je prakticky všade. Dôvod? je predsa oveľa lacnejší ako kvalitné maslo. Čím sú stužené tuky lacnejšie, tým sú väčšinou menej kvalitné a obsahujú vyššiu koncentráciu týchto kyselín. Tuky potrebujeme. Ale kvalitné a v rozumnej miere. Namiesto margarínov radšej maslo. Aj domáca bravčová masť je pre mňa lepšia ako priemyselné tuky. - Nepite presladené vody, obmedzte alkohol
- Dodržujte pitný režim (2dl vody každú hodinu)
Zapoj sa a zhoď s nami prebytočné kilá.